Djur som kommit tillbaka

Världens djurbestånd går tillbaka, men det finns ljuspunkter. Två av dem ser man tydligt i Stockholms skärgård.

2014 kom WWF med Living planet report där de hade gått genom flera tusen studier av hur djurbestånd hade förändrats undre de senaste årtiondena. Resultatet var nedslående. I genomsnitt hade antalet individer i bestånden halverats på 40 år. Orsaken var framför allt att vi jagar och fiskar för mycket samt att de får allt svårare att hitta bra leveområden.

Ett genomsnitt har mätpunkter som både drar upp och ned. I Stockholmsskärgård finns det positiva exempel på att arter kan komma tillbaka om man sätter i gång rätt åtgärder.

Örn

Den här örnen såg jag jagades bort från en klippa av en kråka i förrgår…

Havsörnen var ovanlig när jag var barn. Jag hade kanske sett havsörn någon gång utan att veta det, men jag minns första gången jag vet att jag såg en havsörn. Upplevelsen blev inte mindre av att Sveriges största fågel jagades av två små tärnor. Det var för runt 15 år sedan. Nu händer det lite då och då att jag tittar upp i masten och ser en örn flyga över mig.

Ett annat djur som har blivit allt vanligare i skärgården är sälen. Jag minns även första gången jag såg säl i naturen. Jag paddlade utanför de yttersta kobbarna en solig, vindstilla dag då jag njöt av att studenter hade någon vecka längre sommarlov än de flesta andra. Ett frustande hördes bakom kajaken, när jag vände mig om såg jag ett huvud sticka upp. Vi såg länge på varandra innan den försvann under ytan. På den tiden var det en stor upplevelse för mig.

Sälarna kommer allt längre in i skärgården. För några veckor sedan såg jag en säl utanför Vaxholm. Ska man ha tur och se sälar så långt in bör man vara ute innan det blir alltför mycket båttrafik. Trots att att de har kommit till platser med mycket folk måste vi nog vänta ett tag till det blir som på Shettlandsöarna, där snubblar man nästan på sälar som ligger och solar sig mär man går längs stranden.

Tänk om även tumlaren återhämtar sig och blir en vanlig syn när man seglar i Östersjön.

Sälar

… och de här sälarna låg och vilade sig på en klippa som jag seglade förbi i går.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Miljö.