24 saker jag lärt mig om segling den sista tiden

De senaste veckorna har jag lärt mig mycket om segling. Här är något av det jag lärt mig, en del tror jag många andra ny seglare känner igen sig i.

 1. Seglare är sociala, speciellt långseglare. Ibland undrar jag vad som är viktigast för en del, seglingen eller att möta andra seglare.
 2. Buntband har nästan samma kultstatus bland seglarnas som silvertejp bland vandrare: Man kan laga allt med det och man kan inte ha med sig för mycket.
 3. Pålstek har ännu högre kultstatus bland seglare än åtta för klättrare. Kan verka konstigt med tanke på att klättrarens liv bokstavligt talat hänger i att åttan inte går upp.

  Beslå segel

  När seglen beslås kan i alla fall den inbitna seglaren och scouten enas. Pålstek är inte bästa valet.

 4. Det kan vara enkla lösningar på trasiga saker, även på en båt. Om en lampa går sönder kan man börja med att se om man måste byta lampa innan multimetern tas fram.
 5. Det tar tid att göra handlingslistor när man bokstavligt talat ska köpa hundra saker till båten.
 6. När man ska handla för en veckas segling är det betydligt roligare att skriva en handlingslista inför besöket i båtaffären än mataffären.
 7. Pannlampa är ett måste på en båt, man behöver ofta ljus på en plats dit fasta lampor på båten inte når.
 8. Om man seglat i öppna vatten utan att något speciellt har hänt måste man räkna med att något sker när farleden smalnar av. Att det dessutom kommer någon med begränsad manöverförmåga på grund av sin storlek samtidigt är en självklarhet.
 9. Våtdräkt är bra att ha på en segelbåt när det är kallt i vattnet, även om man inte planerat att dyka. Jag fick användning för min våtdräkt första dagen efter att jag fick tag på den.
 10. Smuglarstek är den mest användbara knopen av de knopar som inte finns med i de flesta knopböcker.
 11. Rep och snören går alltid åt. 
 12. Man får nytta av alla verktyg man tar med sig, hur osannolikt det än kan verka.
 13. Det finns många förvaringsutrymmen på en båt, men de är ofta svårtillgängliga. Jag har räknat, om jag inte glömt någon plats så har jag 60 skåp, lådor, fack, tofter och hyllor.
 14. Verktyg behövs ofta, de ska därför förvaras lättåtkomligt.
 15. Vindroder är bekvämt att använda, men det blir en del omvägar när vinden varierar.
 16. Boatowner’s electrical and mechanical manual kan vara mer spännande än böckerna som toppar bästsäljarlistorna.
 17. Tampar hamnar lätt över varandra och låses fast på vinschen om man mest använt självskotande vinschar de senaste åren.
 18. Att dra in ett rep handlar om betydligt mer teknik än man tror, inte bara styrka.Segelbåt
 19. Digitala sjökort för hela Europa kostar lika mycket som papperssjökort för Stockholms skärgård.
 20. Man lägger märke till helt andra saker när man färdas i en segelbåt genom skärgården än med en kajak. Där paddlaren ser en tom fjärd utan något speciellt på flera kilometer ser seglaren flera grund.
 21. En GPS gör att segling på stora fjärdar med många grund blir betydligt mer avslappnande än utan.
 22. Precis som att det finns akevitt som är linjeakevitt så finns det en eller annan båtpryl som har ”linje” i namnet. Den ska inte över ekvatorn två gånger, bara över någon linje som finns mellan Örebro och Sunborn, men det ska ske fyra gånger. Minst. Hur många får jag veta när/om paketet kommer fram.
 23. Segling stör sömnen. Planering av kommande segelturer kan göra att man sitter uppe länge på nätterna.
 24. Det är härligt att vara ute på öppet vatten en solig dag med svag vind, koppla in vindrodret och bara njuta av den fina dagen. OK, det visste jag sedan innan, men jag har ofta blivit påmind om det den sista tiden.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

 

Posted in Tankar om segling.