Bergans Alpinist vs Norrøna Para Ranger

Jag har använt både Bergans Alpinist och Norrøna Para Ranger en hel del. Nyligen fick jag en fråga av en läsare vilken han borde välja.

Jag har skrivit generellt om skillnaderna mellan Alpinist och Para Ranger i mitt test av Para Ranger. Här kan du även läsa mer om Alpinist. Läsaren ger sig ut på turer på några kilometer med sina barn på 5 och7 år. Han har midjemått 100 cm. Är det Para Ranger han borde köpa?

Jag ska ta det kortaste först, midjemåttet. Jag hade problem med Alpinist på längre turer eftersom avbärarbältet inte kunde dras åt ordentligt efter att ha varit på tur ett tag. Det borde betyda midjemått på runt 80 cm. 100 cm vid start av turen bör ge rum för en hel del fysisk aktivitet innan det blir ett problem.

Ryggsäck

Bergans Alpinist med frontfickor.

I min jämförelse av säckarna har jag skrivit att Alpinist är mer praktisk, men Para Ranger är bekvämare. Därför skulle jag välja Para Ranger om jag skulle köpa ny säck. Gäller det även om man bara tar turer med barn på några kilometer? Jag skulle säga nej på den frågan. Komfort har mindre betydelse på så korta turer i tempot små barn håller. Jag skulle därför köpa Alpinist för den användningen som har fler praktiska detaljer.

Det finns dock en hake.

Barnen kommer blir större. Framöver kanske de vill ut på turer i flera dagar där de går nästan lika långt som vuxna, men med föräldrarna som bärare. När de kommer upp i tonåren kommer de kanske behöva låna en ryggsäck för vandringar utan föräldrar. Eller så vill de inte vandra, men föräldrarna får mer frihet och kan komma iväg på längre tältturer.

Min Alpinist höll i 10 år. På den tiden hade den bland annat varit med på vita bandet och två månadslånga turer. När man köper utrustning som håller så länge bör man inte bara välja efter dagens användning, men också morgondagens.

Jag skulle välja Para Ranger för att kunna ha den bästa ryggsäcken för mer krävande turer framöver.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Läsarfråga.