Bland fiskodlingar och skär

Det finns många små öar utanför Trondheimsfjorden, men också många fiskodlingar som kan ge problem för naturen.

Ända sedan jag för första gången såg kartor över Trøndelags kust har jag velat besöka de yttersta öarna. Ett gytter av kobbar och skär utgör ett spännande område, speciellt för en havspaddlare. Det påminner om platser som Svenska högarna, Nassa, Rödlöga och andra ögrupper i det området av Stockholms skärgård. Jag har dessvärre aldrig fått möjlighet att åka ut till kusten med kajak, men nu var det dags att besöka den med segelbåt.

Till skillnad från Stockholms skärgård är en del av de yttersta öarna stora och har bofast befolkning. Det är inte bara en och annan tilsynsman som måste skicka barn med svävare till skolan när isen varken bär eller brister. Det är många som bor här ute. Det finns affärer, skolor och annat som små samhällen på glesbygden behöver.

Mausund

Mausund

Norge satsar mer på att befolka landsbygden. Dessutom är det rikt fiske som sysselsätter många. I tillägg kommer alla arbetsplatser som skapas av att Sveriges och resten av världens hungrar efter lax, norges tredje största exportvara.

Arbetsplatserna kommer till ett högt pris, inte minst i det området jag seglade i där det finns en fiskodling i var och varannan vik. Forskare har räknat ut att här står parasiter från fiskodlingen för hälften av dödligheten för havsöring. Effekterna på den vilda laxen har också varit förödande. Även om kraven på näringen har ökat så har det inte hjälpt på grund av att utökningen av näringen har skett i snabbt tempo.

Samtidigt som fiskodlingarna lobbyister försöker förbättra vilkoren och tona ned skadorna försöker fritidsfiskare, miljöaktivister och de som lever av fisketurism längs älvarna begränsa skadorna. Under tiden fortsätter omvärlden äta odlad lax från Norge i tron att det rena vildmarkslandet Norge tar ett stort miljöansvar.

Oavsett miljöförstöring, Frøya och området runt bjuder på spännandd natur och många havsörnar.

Mausund

Mausund

Våtdräkt

Skrovet behövde en sista rengöring innan vintern. Jag såg inte direkt fram mot det, men vet av erfarenhet att det inte är så kallt när man väl kommer i gång. Det är värst när man tänker på hur kallt man tror att det blir. Och när man går i vattnet, även om våtdräkten fyllts med varmt vatten innan. Och efteråt. Nåja, en del .säger jag är imun kyla, så någon gång i bland ska väl jag också frysa som alla andra.
Jag tänkte att om jag seglat till Medelhavet hade det varit 16 grader varmare. Hade jag seglat i Sverige hade det vilket fall som helst varit dags att ta upp båten nu och rengöring hade inte behövts.

Sjömärke

Sjömärke

Solnedgång

Fiskodling

Husen som ibland är vid fiskodlingarna är lätta att se i mörkret.

Fiskodling

Framtidens fiskodling? Jag såg en sådan här på ritbordet för flera år sedn, men hade hört att det har byggts. Kändes konstigt. En gång i tiden passerade alla större naturingrepp mittt skrivbord. Jag visste vad som var på gång här. Visste var man planerade nya kraftverk och kundde markera in på enkarta alla större kraftlinjer som fanns eller planerades.

Tång

Klippor

Klippor längst ut i havet.

Soluppgång

Soluppgång

Redskap

Det såg ut som jordbruksredskap, men det var inte mycket jord att bruka.

Sten

Sten som kommit fram i lågvatten.

Froan

Froan

Ankringsvik

Ankringsvik

Fiskodling

Fiskodling

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Blogginlägg.