GPS, väder, Ryssland och minkar

Väderprognoser kan vara exakta. Andra gånger förstår man inte hur meteorologerna gör för att få så fel. Kanske är det Ryssland som ligger bakom.

Ibland blir jag mycket imponerad över meteorologerna. Till exempel när de med bara 20 minuter fel förutspår när det ska gå från vindstilla till kuling på några få minuter. Ibland är de betydligt mindre träffsäkra och kan vara svåra att förstå.

Sistnämnda har varit tillfället flera gånger sista tiden. Jag har ibalnd sett att det förväntas svaga vindar, kanske till och med på gränsen för att man kan ge sig ut. Man får mer ut av dagen av att gå på tur än att segla i någon enstaka knop.

Vågor

Är detta två meter per sekund?

Så kommer jag ut på vattnett och ser att det blåsre betydligt mer än vad väderleksrapporten säger. Jag kollar väderleksrapporten igen. Jodå, nästan ingen vind ska det vara. Så söker jag upp en klippa i som ligger i det havsområdet jag precis såg på. Där ska det blåsa betydligt mer.

Att meteorologerna har fel ibland är inte så konstigt. Att de har fel på ett havsområde, men inte klippan som ligger i samma område, det har jag svårt att förstå..

I Tomorow never dies nystar James Bond upp i en härva med störda GPS-signaler. Jag har vid något tillfälle sista tiden lagt märke till att GPS och omgivningen inte har stämt. Senare fick jag veta att Ryssland också ser på James Bond och stört GPS-signalerna i området under NATOs övning. Har de även stört väderleksrapporterna?

Eller är det minkarna som ligger bakom både fel i GPS och väderleksrapporter?

Höstfärger

Ännu är det lite höstfärger i de skogklödda branterna.

Solnedgång

Solnedgång

Solnedgång

Vågmönster

Mönster i sanden efter att vattnet dragit sig tillbaka.

Norrsken

Norrsken på stranden

Gräs

Grässtrån en morgon

Soluppgång

Morgonstämning

Grenar

Sol

Dagens första solstrålar.

Träd

Ett ensamt träd

Skräp

Pynt på stranden

Posted in Fototur, Segeltur.