Blir en båt alltid dyrare än man tror?

Stämmer det att en båt alltid blir dyrare än man trott? Är det i så fall unikt för båtar att man inte klarar av att hålla budgeten?

Jag har nyligen blivit färdig med en handlingslista på runt 100 saker som jag snart ska beställa. Jag räknade med att det skulle bli en del kostnader jag inte tänkt på, även om det inte är några stora, dyra saker som måste ordnas på båten.

När jag såg på kostnaden att köpa och utrusta en båt för långfärd läste jag båtannonser och skrev upp allt jag kände till att jag var tvungen att köpa till de båtarna. Naturligtvis är det mycket man inte känner till när man bara läser en annons. Att göra en fullständig packningslista för långsegling med personliga tillhörigheter är också svårt. Jag visste att det skulle tillkomma en mängd saker.

Hylsnyckelsats

Utan bits, hylsnycklar och andra verktyg kommer man bokstavligt talat inte långt med en båt.

Samtidigt är det en del som drar åt andra hållet. Det är möjligt att leta upp bättre priser, både nytt och begagnat, än de jag hittade när jag letade snabbt. Något var inte nödvändiga när jag tänkt efter mer. Det är sällan budgivning på båtar, man prutar istället. En del saker som kräver en okänd mängd tillbehör la jag till en ordentlig summa på för att vara på den säkra sidan. Jag hade dessutom en diversepost på alla båtar för att ha ännu bättre marginal.

Jag tror inte att segelbåtar är unika för att det uppstår många utgifter man inte tänkt på. Hur många av de som gör en budget för ett husköp lyckas skriva ned allt de behöver innan de flyttar in?

Man upptäcker att det bara är gamla glödlampor i alla lamphållare, men man vill spara pengar med lågenergilampor. Det är inte tillräckligt många brandvarnare. Något rum skulle bli hemtrevligare om man målade om. En reparation kräver ett verktyg som man inte har sedan innan. Så är man i gång, oavsett om man köpt hus eller båt.

Hur gick det med handlingslistan? Blev den dyr? Många punkter var småsaker, till exempel muttrar och buntband i olika storlekar . Totalt runt 16 000.

Spricker budgetten? Den håller ännu.

Posted in Förberedelser inför segeltur.