Ut på stora hav

Det är en speciellt känsla att ge sig ut utomskärs, ställa in vindrodret och njuta av en härlig dag. 

Efter några dagar med fixande och korta segelturer både ensam och med andra från det som varit Tumlers hemmahamn de senaste åren var det dags att ge sig söderut till Stockholms skärgård. Det var lugnt i hamnen, men blåste ordentligt ute på fjärdarna när jag gav mig iväg. När jag fick tillräckligt med utrymme mellan öar och grund kopplade jag in autopiloten och hissade storseglet med ett rev.

Det var tomt i skärgården när jag följde farleden söderut. De flesta fritidsbåtar ligger ännu på land. I hamnen där Tumler låg var det mest träbåtar som sjösatts. Ägarna klagade på den varma vintern som torkat ut båtarna så de läckte.

Ute på havet

Ute på havet

Det kom några snöflingor när jag i lä bakom en av de sista öarna tog hem ännu ett rev. Jag undrade när jag kommer se den första segelbåten ute på vattnet, sommarvärmen kändes avlägsen.

Jag tänkte på Lin och Larry Pardey som skrivit många böcker om segling, bland annat om hur man får mycket ut av seglingen med en liten budget. De var skeptiska till ordentliga seglarjackor på grund av att det är dyrt och sällan behövs. Jag undrade om de har seglat i Sverige i april.

Vinden varierande i styrka när jag seglade utomskärs med kurs mot Arholma, farten varierade från fyra till sju knop. Tumler är tung, men farten är ofta högre än jag förväntat mig. Ibland kom jag upp i sju knop bara med fullt revat storsegel.

Det är naturligtvis härligt att ge sig ut med sin egen båt som man nyligen har köpt, men ute på havet var det något mer som höjde upplevelsen. Nu var det inte längre en testtur för att lära känna båten, det var vanlig segling från ett ställe till ett annat. Att segla mellan öar är härligt, men inget går upp mot att komma ut på större havsområden. Ålands hav är stort för en som tillbringat barndomens somrar i Stockholms mellanskärgård. Det var som att först bara gå på tur i Stockholms gröna kilar och sedan åka till Jämtlandsfjällen. Så småningom ska det bli Sarek och kanske också Canadas vildmark för mig och Tumler.

Ute på havet behöver man inte tänka på alla grund som är i skärgården. Det är få båtar, även på sommaren. Man tar en titt runt sig någon gång i bland, skotar lite när man känner för det eller justera vindrodret någon gång i bland. Man låter båten segla sig själv medans man njuter av att vara ute på havet och att man är varm och inte följde råd om att vanliga regnjackor duger.

Posted in Segeltur.