Byte av rigg

Segla är det dyraste färdsättet när man vill resa jorden runt gratis.

Många anser att man ska byta stagen på en segelbåt med jämna mellanrum, oavsett om man upptäcker skador eller inte. Sett bort ifrån att byta motor och reparera skador från olyckor är detta det dyraste du kan göra på en segelbåt. Det är därför lätt att man kommer med argument för att det ännu är några år till att de behöver bytas.

För några veckor sedan kom dagen då jag upptäckte skador på riggen. Jag hade inget val, det var dags byta stag.

Riggare

Riggare i arbete

Jag fick tag på en riggare i Lissabon som sa att de borde ha tid till mig inom någon vecka efter att jag kom till Lissabon. Han hade en del kommentarer utöver stagen som MÅSTE ordnas innan jag över huvudtaget kunde hissa segel. Det var vad de sa, men jag var förberedd på att riggare är värre än tandläkare på att berätta för sina kunder att det kommer gå åt skogen om man inte gör  de säger.

Det blev en lång veckas väntan då jag hade gott om tid till att se staden och göra ärenden, men även vandra i skogen som ligger mitt i Lissabon.

Till slut kunde jag med en betydligt säkrare rigg ta mig vidare, nu med ny besättning. Ombord har jag Marion, schweizare som tagit ledigt från jobbet i ett år för att segla. Hon kom med stor packning. För henne är det lika otänkbart att resa utan paraglider som det är för mig att resa utan kamera. Jag noterade att en kamera med tillbehör tar lika stor plats som paraglidingutrustning.

Ombord är även Josh, brittisk musiker som bor på en båt i en kanal med drömmar om att en dag byta motorbåten mot en segelbåt. Nu ska han bygga upp mer erfarenhet inför att det är dags att kasta loss med hans egen båt.

Stag saknas

Finn fem fel.

Vandring

På vandring i Lissabons markområde.

Skog

Portugisisk skog

Stag

Nya stag

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Segeltur.