Dåligt tillrättalagt för vandrare i Haninge centrum

Blir man uttittad när man handlar i ett köpcenter med stor ryggsäck på ryggen? Var hittar man en kontakt i Haninge cenrtum? 

I går gjorde jag den första provianteringen under turen. Under planeringen var jag tveksam till att handla redan i Haninge när start och slut är så nära, men annars hade etapperna närmast Stockholm blivit de längsta. Det kändes bakvänt på något sätt.

Jag har mött andra långvandrare som känner sig uttittade och felplacerade när de kommer till mer befolkade platser än Hemavan och Sjnjuvtjudisjavrasj, jag insåg att det inte gäller mig. Det kändes inte ett dugg konstigt att gå med leriga kläder och ryggsäck på 120 liter mellan restauranger och klädaffärer i Haninge centrum i jakten på mat och el. Jag fick visserligen några frågor av skolbarn om ryggsäcken inte var tung och kommentarer om att jag såg ut som en scout, men inte plågsamt många blickar. Kanske har jag blivit van efter alla de gånger jag tagit tunnelbanan till T-centralen för att tåget mot Jämtland?

Första steget var att hitta två hål i väggen, eller ännu hellre, fyra hål i väggen. Jag hoppades att Haninge centrum, precis som Täby centrum, lagt till rätta för långvandrare med kontakter vid bekväma soffor. (Har du vägen förbi Täby centrum på långvandring hittar du det i samma korridor som Naturkompaniet.) Så välkommen skulle jag inte känna mig, men jag hittade en kontakt vid en entré där jag kunde sitta på golvet och ordna blogginlägg samtidigt som batterierna laddades.

Inte heller när jag satt där med datorn kändes det som att jag fick många blickar, även om en kvinna som gick förbi frågade var jag hade min papperskopp. Jag vet inte om tiggarna sett en stor välståndsökning den sista tiden, eller om hon såg att kamerahuset jag hade bredvid datorn var Mark I, inte Mark II.

På andra sidan väggen, nästan framför skjutdörrarna satt en tiggare med papperskopp och vädjan om hjälp skriven på en kartong.

Resten av dagen kändes ryggsäcken tung. Jag började undra om jag kanske slagit till med alltför tung, god mat. Så trött är jag trots allt inte på den lätta turmaten. Jag otränad för vandring så här års. Jag har åkt en del skidor under vintern, men det blir andra muskler som tränas. Hur specialiserade olika aktiviteter är märker man efter långturer. Att cykla i uppförsbackar är aldrig så tungt som när man varit på vandring eller skidtur i någon månad.
Jag började räkna på vad jag på jag köpt med mig. Jag kom fram till att bara kvällens middag borde väga 1,3 kg. När jag blir av med det borde säcken kännas lättare.

Bloggskrivning och laddning av batterier

Bloggskrivning och laddning av batterier

Flytbrygga som leder över en myr.

Flytbrygga som leder över en myr.

Posted in Långa turer.