Dåligt väder på väg

Det är alltid härligt att komma tillbaka till en mataffär när man är på en lång vandring, men det är inte alltid det är lika härligt att se väderleksrapporten.

Efter några dagars vandring kom jag till Tolga där jag planerat min första proviantering. Jag hade planerat in fyra stycken på lika många veckor, det såg jag som lyx. Även om jag trivs ute i vildmarkan så ser jag fram emot att komma till mataffärer och frossa i mat som är för tung att ha med sig eller har dålig hållbarhet. Är det få dagar mellan handlingarna kan man dessutom ha med mer lyxmat under hela etapper istället för att spara in på tunga, goda varor.

När jag kom till samhället och fick bra täckning var jag nyfiken på att se vilket väder som väntade på nästa etapp. Det var inte ett bra tecken att komma till förstasidan på Yr.no och mötas av en nyhet att meteorologerna hade skrivit en tröstande dikt till det norska folket. Jag sökte upp Forollhogna och mycket riktigt, regn varje dag utom en i tio dagar framåt. Jag vet att det sällan blir så illa som väderleksrapporten säger, eller kanske snarare hur jag tolkar den, om de har beräknat dåligt väder i många dagar framåt. Det var lockande att ta en buss hem till Rendalen, jobba en vecka för att sedan åka till Oppdal för att fortsätta turen därifrån. Jag valde ändå att handla och gå vidare. Det blev en tung dags vandring från affären i Tolga. Jag hade med mig mycket tung mat eftersom jag inte skulle gå så långt med den, dessvärre blev det inte så. Jordbruk som förorensade bäckarna gjorde att jag blev tvungen att gå en bit för att hitta en lämplig lägerplats. Lukten avslöjade att detta var en specielt dålig tid att dricka vatten från bäckar som drenerade åkrar. Det blev därför skönt med en halv vilodag nästa dag med tid till att göra i ordning skorna för regnet som var på väg.

lantur3-fetta-skor

Skorna vaxades inför nästa etapp som såg ut att bli blöt.

lantur3-himmel

Posted in Långa turer.