Där älvorna dansar

Vid en sjö en klar kväll och morgon kan man få fina naturupplevelser. Det gäller inte minst när man är en bit in i skogen, men man kan få en överaskning när man går vidare.

Efter att ha gått genom Södertälje slog jag läger vid en sjö några kilometer från Järna. En kort regnby passerade när jag slog upp tarpen, därefter kom solen och var framme resten av kvällen. Det var stilla, inte en krusning på vattnet. Det blev lite fotografering, men det var en utmaning på grund av att tät vegetation växte nära vattenkanten och en kraftledning gick över sjön som jag inte ville ha med.

Som alltid när det varit stilla på turen har jag hört trafiken på avstånd, enligt kartan var närmsta bilväg och hus någon kilometer bort. Rök som steg upp mellan trädkronorna och ljudet av barn som lekte på andra sidan av sjön visade att jag inte var ensam på tur i skogen.

Det blev en stjärnklar och kall natt, fleeceskjortan fick vara på i sovsäcken. Jag vaknade till frost på tarpen och is i vattenflaskan. På sjön dansade älvorna. Ibland var det några få som bjöd upp, andra gånger satte fåglarna i gång med en floor filler och andra sidan doldes av de vita slöjorna.

Jag tog en lugn morgon framför lägerelden och gick sedan till Järna. Jag hade inte gått långt förrän jag fick en överraskning. Jag hade trott att jag var långt från bebyggelse, men det var bara en smal skärm med träd mellan sjön och ett nytt bostadsområde.

Regn

Regnskur när jag satte upp tarpen.

Lägereld

Lägereld

Morgon

Första morgonljuset.

Dimma

Morgonstämning.

Dimma

Dimman låg kvar en lång stund på morgonen.

Strandvegetation

Strandvegetation

Posted in Långa turer.