Den enda gången jag haft problem med skavsår

Det är nu 20 år sedan jag hade problem med skavsår för första gången. Det är också senaste gången jag kan minnas att jag haft problem med skavsår.

Jag kan bara minnas att jag haft problem med skavsår på en vandring. Kanske beror det på att tipsen jag ger om att förebygga och behandla skavsår fungerar. Ironiskt nog så uppstod problemet inte på turen, men jag hade det innan jag reste iväg.

Jag hade köpt nya skor. Min familj skulle besöka några vi kände. Jag var tonåring och tänkte inte så mycket på skavsår, det enda jag visste om hur man förebygger dem är att man kan tejpa för att förebygga. Vi gick inte så mycket, men tillräckligt för att jag skulle få ett ordentligt skavsår på en av hälarna. Ett sådant som täcker större delen av hälen med en vätskefylld blåsa.

Tejpning av skavsår.

Jag vet. Denna bild är inte från den turen, men jag har inga bilder från någon vandring då jag haft skavsår på hälen. Någon bild skulle jag välja för att illustrera inlägget.

Några dagar senare skulle jag ge mig ut på en tre dagars fjällvandring. Det var året efter att jag växt ur mammas lundhagskängor, men året innan mina fötter vuxit klart så jag kunde köpa egna vandringskängor. Istället använde mig av den lösning jag föreslår i min artikel om vandringskängor till de som ska ut på sin första vandring: Stövlar på blöta partier och joggingskor där det är torrt. Fint väder gjorde att stövlarna låg oanvända i ryggsäcken hela turen.

Det gjorde ont att gå, men det var en härlig tur trots det. Värst var att starta efter raster. Jag hade mest lust att bestiga Helags utan att vila, något de jag vandrade med inte var lika sugna på.

Jag saknade erfarenhet om hur skavsår skulle behandlas, jag litade på pappa istället. Första försöket att lindra smärtan var compeed, men det fungerade inte så bra. Istället stack han hål på blåsan med en nål. Han tyckte att jag borde svalka av fötterna genom att sätta dem i bäcken en stund. Det blev en kort svalka i vattnet från glaciären.

Trots problemet med skavsår på hälen så var det en bra tur. Plågan ledde i alla fall till något positivt: Jag lärde mig en del om skavsår på turen. Även om jag fått skavsår senare så har de inte varit något problem. Blir det sista gången ett skavsår plågar mig på en tur?

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Tankar om friluftsliv.