Den livgivande elden

I dag besökte jag resterna från en skogsbrand, en naturtyp som blir alltmer ovanlig.

Mitt på dagen i dag kom jag fram till Årsjön som ligger nära området där en stor brand härjade 1999. Här tog jag en avstickare från leden för att se på spåren från en av de mest omtalade skogsbränderna i Sverige de sista decennierna.

Området var fortfarande tydligt, trots att det antagligen dominerats av tallar tidigare som brukar klara skogsbränder bättre än de flesta andra trädslag. Fortfarande är månlandskap en bättre beskrivning än skog. Det intrycket förstärks tidigt på våren innan björkarna som redan är flera meter höga på en del platser har fått blad.

När branden härjade var jag ute i skärgården några mil härifrån. Branden var så kraftig att en dag, då vinden låg på från väster, var sikten under en kilometer. 112 blev nedringda av oroliga personer som ville berätta att det brann.

Gräsänder

Några gräsänder gjorde mig sällskap under lunchen.

En journalist skrev om de stora naturvärdena som brann upp i nationalparken inte långt från huvudstaden. Sanningen var att naturvärden skapades. Det finns frön som behöver utsättas för höga temperaturer innan de kan gro, det är signalen till fröet att kusten är klar, konkurrenterna som ger skugga är borta. En del insekter är beroende av skogsbränder, till exempel på grund av att de lägger ägg i nedbrunna myrstackar. Istället för att skicka ut ljud- eller luktsignaler när de locka till sig en partner blir lukten av rök signalen för var det är inne att hänga om man vill ha en partner.

Istället för att släcka bränder i nationalparker borde man markera vilka områden branden får härja fritt om den uppstår. Så får det uppstå nytt liv där det gamla försvann. Då kan naturen utvecklas som den gjorde innan människan uppfann pumpen och brandhelikoptern.

Stig

Stig genom nationalparken.

Brandområdet i Tyresta nationalpark.

Brandområdet i Tyresta nationalpark.

Många stammar och grenar ligger på marken efter branden och gör det svårt att ta sig fram.

Många stammar och grenar ligger på marken efter branden och gör det svårt att ta sig fram.

Brandslang

En kvarglömd brandslang.

 

Posted in Långa turer, Miljö.