Död och snabba väderändringar i Rondane

På kort tid kan man uppelva tunga moln, klar himmel, vindstilla och hård vind. Min tur i Rondane förra helgen skulle ge allt detta.

Andra morgonen på turen i Rondane var det betydligt mindre vind än första dagen, men tunga moln som gjorde dagen grå och trist. Turen fortsatte västerut genom Langglupdalen. Molnen lättade på kvällen och halvmånen kom fram, det betydde nattfotografering.

Vaknar man en morgon av att det är tillräckligt ljust i tältet för att pannlampan är överflödig är det ett tecken på att man har lite tid till att förflytta sig om man vill gå i dagsljus. Himlen var klar, vinden var helt borta. Friluftsliv är betydligt behagligare under stunder som detta än när det blåser och är mörkt. När jag börjat packa tältetkom väderomslaget. På bara några sekunder gick det från vindstilla till att tältet slet i de tältpinnar som fortfarande var i marken. Vinden höll i sig resten av dagen. Jag har aldrig varit med om ett så snabbt väderomslag.

Planen var att ta en omväg över fjället, men den korta dagen i kombination med vinden gjorde att jag följde trädgränsen hela dagen. När jag kom fram till platsen där jag tänkt slå läger såg jag framför mig att jag skulle lägga mig i det trånga tältet och sätta i gång multibränsleköket, men insåg till min glädje att det både fanns mycket ved runt lägerplatsen och så lite vind att jag kunde sitta ute. Resten av kvällen tillbringades under stjärnhimmelen framför brasan. Jag tänkte att nu kunde jag inte önska mig något mer. Eller förresten, en sak: stabila vindar så man inte fick så mycket rök i ögonen.

På tisdagen gick jag upp tidigt för att hinna i god tid till Oppdal och konferansen om Friluftslivets år som jag var på väg till. Jag hade ringt hotellet tidigare för att se så det verkligen fanns möjlighet att duscha bort svett och röklukt innan konferansen skulle starta. Jodå, det fanns en spa-avdelning som jag kunde använda. Till min stora glädje inkluderade den både en ångbastu och vanlig bastu. Jag hade en del tid innan första föredragen och såg fram emot att kunna njuta av värmen i lugn och ro. Jag duschade och gick in i bastun, till min besvikelse var den inte påslagen, det fick räcka med en dusch.

Vandring

På vandring under de tunga molnen.

Växter

En påminnelse om en tid som var.

Fjällvägg

Rondane är ett av de mer högalpina områdena i regionen med många branta fjällväggar.

Död ren

Rondane är känd för sina vilda renar. Denna har gett sig iväg till de eviga jaktmarkerna, eller vart renar kommar efter döden.

Vattenfall

Vattenfall

Lägerplats

Lägerplats under stjärnhimmelen.

Vind

Vinden kom plötsligt och höll i sig resten av dagen.

Eld

Matlagning över elden.

Posted in Korta turer.