En bäck i tältet

Den beräknade regnmängden enligt Yr under lördagen var stora mängder, med ännu mer på natten. Upp till 34 millimeter under natten närmare bestämt.

Jag är van vid att Yr säger att det ska bli mycket regn, men när den aktuella dagen närmar sig blir det mindre och mindre som är förutspått, till slut är det bara lätta regnbyar. Min prognos var inte helt färsk när lördagen kom.

Att de säger att det blir en hel del regn är som när någon ropar att vargen kommer. 98 procent av tillfällena är det bara en tamhund som någon förväxlat med en varg. Så har debatten om vad man borde göra med vargar som sitter ute i trädgården och väntar på att ett barn i lagom stor portionsförpackning ska komma ut varit i onödan.

Det var inte lätt att hitta en tältplats. Jag var högt upp där det var mycket bart berg. Om det skulle bli mycket regn var det bäst att vara petig med tältplsts så jag inte skulle få en bäck genom tältet under natten. De flesta plana ytar var redan dränkta med vatten, men till slut hittade jag ett bra ställe att sätta upp tältet på. Trodde jag.

Regnet tilltog när jag satte upp tältet. Det tilltog också när jag satt i tältet. När jag skulle laga mat upptäckte jag att en underjordisk rännil kom upp till ytan i yttertältet.

Skulle jag flytta på packningen? Eller hitta en annan plats? Det fick bli diken runt tältet. Jag var glad för att jag hade min vandringsstav som jag kunde gräva och hacka med.

Det var inte så stor yta vattnet som rann genom tältet kunde samlas från, men det krävdes två djupa diken innan jag var nöjd med resultatet. Spänd på hur natten skulle bli gick jag in i tältet och lagade middag.

Hur gick det då? Dikena höll tältet någorlunda torrt från vatten som rann genom marken. Däremot blev det en del kondens, men inget allvarligt.

Hur mycket regnade det? Det visade sig att meteorologerna hade fel, det regnade inte så mycket som de sagt. Det kom mer. Kastrullen jag ställt ut som en regnmätare hade drygt fyra centimeter vatten på morgonen. Jag har nog aldrig sovit i tält när det regnat så mycket. Försökt sova i alla fall, regnets smattrande mot tältduken gjorde att det i perioder var svårt att sova.

Bäck

Bred bäck, men lätt att ta sig över.

Bäck

Bäck

Sjöar

Leden gick på en smal landtunga mellan två sjöar.

Posted in Långa turer.