En dröm som inte kan läggas undan

När en sång med ett budskap fastnar i huvudet innan man vet vad den handlar om, är det då ett tecken från ovan? Eller kanske snarare djupet?

Kort tid efter att jag flyttade till Telemark för att fylla på reskassan var jag på öppningen av en ny nationalpark vid kusten. Vi hörde att de gjorde genrep av en sång när vi gick genom skogen mot stranden där ceremonin skulle vara. När skogen öppnade sig och havet bredde ut sig framför oss klämde sångerskan i lite extra i en sång som fastnade i huvudet. Det var något specielt med den utan att jag kunde peka på vad.

Det var ”How far I’ll go”. Jag hittade låten på Spotify efteråt och lyssnade en del på den, trots att jag upptäckte efter ett tag att den var från Disneyfilmen Vaiana.

Stiltje

The line where the sky meets the sea. It calls me

Jag tänkte inte så mycket på texten, det gör jag sällan när jag lyssnar på musik. Plötsligt en dag var det en rad jag snappade upp som handlade om att längta ut till havs. Jag lyssnade på den på nytt och hittade texten. Jag insåg att låten handlade om en längtan jag haft ut till friheten och äventyret till havs. En längtan som inte kunnat läggas undan, trots att jag försökt. Om man fortsätter med ett liv ”on the hard” kommer man aldrig bli helt nöjd.

Jag har ibland tänkt på om det verkligen är bättre att ge sig ut på långsegling än att sitta på ett kontor. Det kan låta konstigt, men jag arbetar trots allt för att bevara natur och våra möjligheter att gå på tur. Sången påminde mig om att kontoret kan ge ett bra liv, men om jag aldrig söker äventyr på havet kommer något för all framtid saknas.

But I come back to the water, no matter how hard I try
Every turn I take, every trail I track
Every path I make, every road leads back
To the place I know, where I can not go, where I long to be

I’ll be satisfied if I play along
But the voice inside sings a different song
What is wrong with me?

The line where the sky meets the sea. It calls me
And no one knows, how far it goes
If the wind in my sail on the sea stays behind me
One day I’ll know, how far I’ll go

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


Posted in Förberedelser inför segeltur.