En liten expedition

En av de roligaste sakerna med att göra saker tillsammans med barn är att tänka tillbaka till hur det var när man själv var i barnets ålder. Det gjorde att jag som haft en dragningskraft till naturen hela livet blev avundsjuk på helgens turfölje. 

Vi sitter vid frukostbordet hemma hos en kollega och gör den sista planeringen inför helgens paddeltur. Husets treåring sitter i soffan och ser på barntv. Det handlar om en norsk familj som är på väg till den söderhavsö de tidigare bodde på. De flyger inte dit, de liftar med en segelbåt i flera veckor. ”Varför fick inte jag göra sånt när jag var barn?” tänker jag.

Kanoter spänns fast på biltak och släpkärra. Vattentäta säckar packas med utrustning. En helg på tur med bra väder väntar.

Vid en bro tar vi paus. När trippande steg hörs över bron kommer trollet fram. En och annan paus behövs för att hålla uppe intresset för turen. Hon är van vid att vara ute. Som ettåring genomförde hon sin första veckolånga tälttur. Det har hon fortsatt med, i somras var hon ute på paddeltur i en vecka i det här området. ”Varför fick inte jag göra sånt när jag var barn?” tänker jag när vi paddlar vidare till en udde där vi ska slå läger. Kanske för att jag inte har föräldrar som genomför månadslånga turer när de fått möjlighet.

Hund i kanot

Jag insåg att jag inte har en galjonsfigur på min segelbåt.

Kantareller plockas. Ved samlas in. Tält slås upp. Själv rullar jag ut liggunderlaget på stranden.

Under stjärnhimlen tänker jag tillbaka till sommaren då jag var tre. Jag minns att vi åkte till Gotland, där var vi på självplock av hallon. Bär så långt jag kunde se.

Vi åkte till fjällen. I forsen vid Storulvån hittade min storebror en gul sten. Det var fler gula saker på fjället, jag smakade ett bär jag aldrig sett tidigare. Vi tog kabinbanan upp på Åreskutan. Sista biten var jag tvungen att gå, det var långt för en treåring. Mamma och pappa sa något om Skalman och bäckarna för att jag skulle hålla motivationen uppe.

Min barndom var inte så dålig trots allt.

Men barndomen hade varit ett hack bättre om den inkluderat delfiner som hoppade vid bogen av en segelbåt.

Kanot

Ut på stora vatten.

Höstfarger

Höstfärgerna är i full prakt.

Trattkantareller

Trattkantareller var det inte brist på.

Lägereld

Samling runt lägerelden.

Skor

Torkning av skor efter ett ofrivilligt steg i vattnet.

Strand

Fotografering på stranden innan jag lämnade sovsäcken.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Korta turer.