Hellre tio fåglar i handen än en i skogen

Fågeln är en symbol för frihet, men är man fågel måste man se upp. Friheten kan försvinna tillfälligt. Därefter har de en ring runt foten resten av livet.

Fåglar är fascinerande varelser. De klarar av det så många människor drömmer om: Att kunna flyga. För att klara det är de förvånansvärt lätta. Man måste ha hållit i en fågel för att verkligen förstå hur lätta de är. Som jämförelse kan jag nämna att om du ska skicka tio kungsfåglar räcker ett frimärke på sju kronor.

Om man bokstavligt talat vill komma nära fåglarna bör man vara med på ringmärkning om man får möjlighet. Den möjligheten fick jag den senaste helgen då jag följde med Norsk Ornitologisk Forening till Jomfruland, den norska flyttfågelstation där man i längst tid har standardiserade fångster.

Fåglarna fångades i nät som kontrollerades med jämna mellanrum. Själva ringmärkningen genomfördes i ett fågeltorn. Härifrån kunde man följa med på havssulor, örnar och andra fåglar som flög förbi ute på havet. Både unga och gamla som klättrade upp i tornet följde nyfiket med på det vi gjorde, inte minst att hålla i fåglarna var populärt bland barnen.

Fågel i nät

Fångad

Blåmes

Det är inte varje dag man använder mellanringar för att fotografera vilda fåglar.

Stjärtmes

Stjärtmesen försökte komma ut ur påsen där den väntade på att få en ring.

Starar

Stararna hade bra kamouflage i tången.

Starflock

Starflock

Segelbåt

Vyer som detta satte i gång längtan till kommande segelturer. Längtan blev inte mindre av alla minnen av lunne- och stormfåglar som kom fram.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Korta turer.