Fåglar och kloster

Fågel- och klosterön Tautra var min utsikt från en lägenhet från andra sidan Trondheimsfjorden i flera år. Trots det var det först nu som jag besökte ön.

Det är få ankringsvikar i Trondheimsfjorden, det har gjort att vikarna runt Tautra är populära bland seglare. Med några meters nivåskillnad mellan ebb och flod blir blir de grunda områdena också populära bland fåglar.

Ön är väl värd ett besökt om man är i närheten och antingen är intresserad i historia eller fåglar. Klostret på den norra delen av ön är nu bara ruiner, men ett nytt kloster som ännu ringer in till bön har byggts längre söderut.

Första morgonen rodde jag i land när det ljusnade. Fåglarna började vakna. En vadare sprang omkring på leran några meter från mig och letade efter något ätbart. Längre ut, dit jag inte kunde gå utan att sjunka ned till fotknölarna i lera, satt hägrar och spanade ned i vattnet. En gick omkring och rotade i tången. Ejdrar simmade förbi.

Längre bort var det tomt på fåglar, så när som en havsörn. Efter ett tag blev den sälskapssjuk och flög till viken intill. Det blev ett ordentligt liv från fåglarna som var där sedan tidigare när den närmade sig.

Regnbåge

Undrar om det där är ett sjörövarfartyg som är på väg någonstans för att gräva ned skatten.

Morgonljus

Soluppgång vid Tautra.

Vadare

En vadare sprang omkring på leran och letade mat.

Hägrar

Flera hägrar höll till i strandkanten.

Bro

Bron ut till Tautra.

Örn

En ensam örn satt och spejade ut över vattnet.

Trondheimsfjorden

Stenstrand

Stränderna på den västra delen av ön är steniga och har inte lika rikt djurliv som de i öster.

Havstulpaner

Havsglitter

Solnedgång i Trondheimsfjorden.

Fyr

Fyren på Tautra.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Fototur, Segeltur.