Fjällvandring i Sörmland

I går blev det en tur till både fjälliknande myrar och en eldhärjad skog.

Efter Bråviken var det dags för ännu ett av områdena en del av de jag mött längs Sörmlandsleden har sagt hör till de bättre delarna: Fjällmossen, ett naturreservat med en myr som ser ut som i fjällen.

Jag kunde konstatera att det var en del skillnader mellan Fjällmossen och typiska fjällmyrar, en del områden hade inte mer likhet än de flesta andra myrar jag sett. Lyfte man blicken blev likheten med en del fjällområden större. Långt borta där skogen tog vid var det inte blandningsskog, men mest tall. På avsånd hade det kunnat vara de torra, näringsfattiga tallskogarna i Rogen.

I naturreservatet fanns också ett område som brann för bara några få år sedan. Träden var ordentligt svarta nede på stammarna och det var inte bara det senaste ovädret som gjorde att träden låg ned, eld som bränt av rötter hade bidragit till många träds fall.

Precis som vid Bråviken fanns det en möjlighet att gå en kortare väg. Fjällmossen är inte så speciell, i alla fall om du fjällvandrat en del och inte är specielt intresserad av att se ett brandområde.

Fjällmossen

Fjällmossen

Vass

Det är inte helt likt fjällen på Fjällmossen. Jag har aldrig sett en fjällmyr med vass.

Skvattram

Skvattram

Kol

Brandområdet i Fjällmossen naturreservat.

Fågelholk

Fågelholk vid Lilla Göljen.

Lilla Göljen

Utsikt från lägret.

Posted in Långa turer.