Väderomslag hela dagen

Denna dagen präglades av att vädret ändrades hela tiden. Eftermiddagen präglades av en reva i liggunderlaget.

I dag har det varit väderomslag nästan hela tiden. När jag öppnade ögonen i morse och såg ut över sjön där jag slagit läger var det lätta moln på himmlen som blev tjockare och tjockare. Jag hade inte gått länge innan regnet kom. Man borde kanske inte kalla det för regn, dropparna var inte mycket större än dropparna i dimma. Långsamt blev de större och större. Regnet tilltog.

Senare på dagen övergick regnet i allt större grad över i snöblandat regn. Först smälte de kristaller som föll ned så fort de kom på marken, men i takt med att det det blev mer och mer snö i luften började den lägga sig på marken. Snöflingorna blev större och större. Till slut kom de upp i lappvantestorlek innan det blev mer snöblandat regn och till slut regn.

När jag för två dagar sedan såg väderleksrapporten för i dag skulle det bli upp till tretton millimeter regn på förmiddagen. I går var det istället en till två, det låter närmare vad det blev. Det händer lite då och då att meteorlogerna säger att det ska bli mycket regn, men de har fel. Det är sällan de säger det ska regna lite, men så kommer stora regnmängder. Det är jag glad för.

Det kommer eftermidagar då jag slår läger och tänkar att detta är en dålig dag för att beännaren ska trassla, det är punktering i liggunderlaget eller man har glömt något viktigt när man tagit rast. Det gör jag ofta dagar då det regnar, är kallt eller jag är sliten. Jag tänkte inte så i dag, men det hade mycket väl kunnat vara en sådan dag.

När jag satt upp tarpen blåste jag upp liggunderlaget och kröp ned i sovsäcken. Efter en stund började jag undra om verkligen baken nådde ned till marken när jag la all vikt på den tidigare. Jag var osäker och blev liggande en stund till.

Till slut insåg jag att det jag hoppats inte hade skett faktiskt hade skett. Det var jelt klart mindre luft i liggunderlaget.
Jag var så illa tvungen att komma upp ur sovsäcken och laga punkteringen. En gammal, misslyckad lagning höll på att släppa på en sida, det kanske var det som var problemet. Jag hällde vatten på och ut under lappen kom någon bubbla. Jag torkade så bra jag kunde med toapapper, hade på lim, väntade på att limmet skulle torka, blåste upp liggunderlaget igen och kröp ned i sovsäcken.

Jag låg där en stund. Så kom tvivlet igen. Sjunker jag inte ned till marken lättare nu än när jag la mig? Innbillning tänkte jag. Till slut kunde jag inte tänka så längre. Jag drog på mig regnkläderna och tog med mig liggunderlaget ned till sjön, där sänkte jag ned det. Till slut hittade jag någran bubblor som kom ut ur en liten reva.

Lagningsproceduren upprepades. Denna gång med lyckat resultat. Jag har i alla fall inte märkt någon skillnad ännu.

Morgon

Vädret på morgonen.

Paddor

Inte bara fåglarna som lägger ned mycket tid på förökning.

Tarp

I skydd från regnet.

Snöblandat regn

Regnet övergick i snöblandat regn.

Snö

Snön började lägga sig på marken.

Snöfall

Vinterlandskap

Posted in Långa turer.