Fläkt för 129 kronor producerar mer el än solceller och vindturbin

Det är bättre att spara energi än att producera mer. Det har jag många gånger försökt övertala politiker om när vatten- och vindkraftverk planeras i viktiga naturområden. Sparad energi kräver inte att man förstör natur eller ökar utsläppen av koldioxid. Energin ”produceras” när den behövs mest. Det är dessutom ofta billigare.  Nu har jag praktiserat denna princip ombord på Tumler.

I en period har energiförbrukning varit hög, alltför hög. Jag misstänkte att något var fel, men gjorde ändå en plan för hur jag skulle kunna producera mer och lagra mer. Om jag skulle realisera planen helt och hållet skulle det kosta drygt 20 000 kronor.

Det är utgifter jag gärna vill slippa. Jag satte istället i gång med att försöka spara energi. Det som dragit mycket är autopilot, kylskåp och, om jag skriver mycket, dator.

Solceller

Jag har en stor solceller, men den producerar inte mer el än fläkten.

Förstnämnda använder jag sällan, jag använder vindrodret mest. Det är därför lite att spara på autopiloten. Jag hade kanske använt den mer om jag haft mer el. I svaga vindar klarar inte vindrodret alltid av att styra båten.

Datorn drar betydligt mer energi än en surfplatta. Surfplattan drar bara några få watt. Datorn drar normalt 20 W, men kan inte kopplas till tolv volt uttaget. Man måste omvandla tolv volt likström till 220 volt växelström och sedan tillbaka till likström, men 20 volt den här gången. Varje omvandling ger en energiförlust. Ett tangentbord till surfplatta och mobiltelefon gör att de nästan kan användas som en dator, men med betydligt lägre energiförbrukning.

Så kommer jag till den stora energislukaren, kylskåpet. Jag har fått helt ny förståelse för att seglare gör som förr i tiden och köper isblock. Kompressor, fler batterier och solceller för att hålla maten kall blir dyrt. När jag köpte en klomultimeter som kan mäta energin som går genom en kabel insåg jag att kylskåpet drog 8 ampere (96 watt) när kompressorn jobbade. Det var den större delen av tiden. Det är inte konstigt jag varit tvungen att slå av kylskåpet i perioder.

Det visade sig att fläkten som ska ge luftcirkulation runt kondensatorn hade slutat fungera. Sedan jag bytte ut den har solceller och lite laddning från motorn gett mig mer energi än jag använt. 20 000 kronorsplanen för att öka lagringskapacitet och elproduktion är förhoppningsvis onödig. Kanske var en fläkt för 129 kronor allt som behövdes.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Förberedelser inför segeltur.