Från sol till snöfall

Helgens tur bjöd på ett mindre hyggligt uppvaknande och varierad sikt.

Natt till lördag vaknade jag mitt i natten av ett ljud man helst inte vill vakna av: Luft som pyser ut ur liggunderlaget. Jag låg utan att röra mig medans jag långsamt sjönk mjukare ned mot marken. Blev liggande en lång stund innan jag kom mig för att se vad som hade hänt, lika lite villig att vakna till och se vad som skett som en tonåring som ska upp ur sängen för att gå till skolan. Det visade sig att en ventil i liggunderlaget hade öppnats, hade tydligen inte stängt den ordentligt när jag blåst upp liggunderlaget, ventilera på Exped Synmat blir hårdare och svårare att stänga när det är kallt. Många saker ändrar egenskaper när temperaturen sjunker under många blå. Gummicorden i tältstängerna förlorar sin spänst och måste kortas. Batterier räcker inte lika länge och måste värmas upp. En del tält krymper så man får inte in stängerna utan att såga av dem. Metall fastnar på tungan och måste värmas för att man ska få loss den.

Trots en väderleksrapport som spått en del moln blev det en solig dag och inte så kallt som det var spått, det kändes i alla fall inte så kallt. Jag åkte vidare in över fjället till solen gick ned. Färgerna vid solnedgången blev inte lika bra som i går, det berodde nog både på att jag hamnade i skuggan bakom ett fjäll en stund och moln som samlade sig samman i väster och skymde solen.

Söndagen slog vädret om ordentligt. Det klara vädret jag haft de två första dagarna skiftade till tjocka moln och snöfall. Det blev en lång kompasskurs som jag gick på större delen av etappen, det var i alla fall tanken. Eftersom det var välkända områden brydde jag mig knappt om att följa med på karta och kompass för att se så jag kom rätt, trots att det är få hållpunkter mellan Tannvola och Kjølvollen när sikten är dålig. Det straffade sig, jag hamnade fel på några kilometer. Ett misstag jag gjort mer för att undvika om det inte  var ledlinjer som fångade upp mig om jag kom för långt mot nord eller syd.

Soluppång

Sölen träder fram på morognen bland molnen som lättar.

Skidåkning

På skidtur i soluppgången.

Fjäll

En ny solnedgång med bra fotoljus. Dessvärre hamnade jag i skugga en del av tiden.

Läger

Lägerplats på strategisk fotoställe.

Dålig sikt på fjället

Sista dagen blev det dålig sikt och en del snö.

 

Posted in Korta turer.