Friluftsutrustningen jag varit mest nöjd med

En del saker man köper visar sig vara felköp, andra är man så nöjd med att man vill köpa den samma saken igen när den är utsliten. Det är dessvärre inte alltid det går. Här är en lista med den delen av friluftsutrustningen jag varit mest nöjd med genom åren.

När jag skrev listan insåg jag att det inte alltid handlar om funktion, men att man får en relation till produkten. Våra relationer med personer blir starkare när vi upplever saker med dem. Inte bara goda minnen för oss samman, men också att ha genomlevt många strapatser skapar starkare band. Jag tror samma sak gäller för den friluftsutrustning vi köper.

Mina andra friluftsbyxor

Jag har slitit ut en del byxor genom åren. Som fotointresserad tillbringas en del tid både på knä och på baken. Mitt första köp visade sig vara fel. Fickorna var konstruerade så att man aldrig kan lita på om sakerna ligger kvar. Det var något med passformen som gjorde att jag aldrig trivdes helt med dem.

Nästa par var de perfekta sommarbyxorna. Ett tunt tyg som torkade på nolltid. Fickor på rätt ställen, med rätt form och storlek, bortsett från att jag lätt fick skavsår på låren om det låg något i sidofickorna när jag vandrade. Byxbenen var lätta att ta av. Det var med sorg det blev en stor reva i dem som jag under en tur lagade med silvertejp innan jag kom hem och kunde kasta dem. Tyget i stora delar av byxorna var så utslutet att det inte var värt att laga.

Min första vinterjacka

Lundhags Jakt Jubileum

Lundhags Jakt Jubileum under en npvembertur.

Min första vinterjacka var från Tierra, gjord i Gore-Tex. Jag hade tidigare lånat en skidjacka av min mamma med en luva som bara hade ett spänne. Den dög inte när det var blåsigt, läs mer om kraven man borde ställa på en luva på vintern i en egen artikel. Ingen jacka jag haft senare har varit lika bra och skyddat ansiktet så bra mot vinden.

Rätt passform och Napoleonfickor i lagom storlek som var lätta att nå. Jag tog för givet att alla jackor för några tusen kronor var lika bra, men det visade sig vara fel. Tre jackor senare har jag inte hittat en någon som kan mäta sig med min första egna skaljacka.

Lundhags Jakt Jubileum

Mina första egna vandringskängor var Jakt Jubileum från Lundhags. Jag hade något år tidigare klarat mig på relativt enkla, fodrade kängor. Om du läst min artikel om vandringskängor vet du att jag föredrar vandringskängor med lite eller inget foder. Jakt Jubileum var inte lika bekväma som Lundhags Syncro som jag använt i många år, men torrare. Jag kommer egentligen inte på något som gör dem bättre än Lundhags Ranger, men nostalgin från de första turerna sätter skorna på den här listan.

Husky Ski 75 mm med ranger mid-skaft

När jag ändå är inne på skor så går jag över till pjäxor. Jag letade länge efter pjäxor som man kan torka på turen, men utan att hitta någon. Jag använde därför fuktspärr i mina pjäxor i många år till dess att jag tog en cykeltur till Järpen för att få Jakt Jubileum lagade.

När skomakaren jobbade med skorna pratade jag om mina problem att hitta bra pjäxor. Han tipsade om att de har skor med lös filtinnerskor, men de säljer inte så bra så de gör inte så mycket reklam för dem. Det blev en beställning när limmet torkade. Här handlar det inte om nostalgi längre. Mina pjäxor kan inte ersättas med så många andra modeller på marknaden. Läs mer om dem i min artikel om pjäxor.

Kajaken

Kajak

Min kajak, Point 65 N R.

Jag skriver mest om tips om friluftsliv till fots på bloggen, men tidigare paddlade jag betydligt mer. Jag köpte en egen kajak 1999 som snabbt blev väl använd. Jag köpte en av de billigaste glasfiberkajakerna man hittade på marknaden. Känslan är kanske inte lika bra som de till dubbelt pris, men det var trots allt min egna kajak. Paddelkänslan i den egna kajaken är speciell.

Fleecetröja i windstopper

Jag började tröttna på att låna mammas fleecetröja när jag skulle ut på tur. Dessutom var den inte vindtät. Valet föll på en från North Face med  Gore Windstopper.

Fleecetröja

Den bästa tröja jag haft.

Jag tror den följde med på alla höst, vinter och vårturer med övernattningar i femton år, bortsett från två. I tillägg en del turer på sommaren. Den har varit med ut till svenska högarna och upp på Kebnekaise. På turer från någon timme till flera månader. Fickor på rätt ställen och mycket nostalgi. Det var med besvikelse jag konstaterade att blixtlåset gått sönder i tillägg till att den började bli sliten, men det var väntat. Besvikelsen blev större när jag insåg att bra vindtäta fleecetröjor är svåra att få tag på.

Mammut Sphere

För att hålla mig på rätt sida av marknadsföringslagen bör jag nämna Mammut Sphere är en sponsrad produkt, men jag hade haft med den vilket fall som helst. Min familj skulle ut på tältsemester på campingplatser 1994 och köpte några sovsckar till det. En av dem har hängt med mig fram till 2016. De slits inte så fort om man använder sovsäckslakan. Den var tung. Övergången till en modern dunsovsäck av hög kvalitet var stor. Behagligare att ligga i och är lättare.

Akto

På min soloturer har jag i lång tid använt Hilleberg Akto. I min recension har jag inte gett den så bra betyg, men jag skriver samtidigt att jag och många andra Akto-användare har högre krav än vad tältet först var tänkt till. Låg vikt i förhållande till vad tältet klarar är en stor fördel. Tillräckligt rymligt för en person med mycket packning. Så måste man nog lägga till nostalgifaktorn efter allt jag och min Akto har varit med om tillsammans.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Friluftsutrustning.