Frysta skor, ett problem på senhösten

Det är fint att vara på tur på senhösten med låg sol och frost i vegetationen, men kylan på natten i kombination med plussgrader på dagen kan göra en del saker problematiska.

Jag vaknar upp och ser runt mig. I det svaga ljuset från den klara himlen ser jag att det är kallt. Det är frost i vegetationen och på sovsäcken. Det tunna islagret på sjön har under natten brett ut sig ännu mer. Det betyder att det kan ta ett tag att få på sig vandringskängorna.
Vandringskängorna kan vara ett problem så här års. Det samlas fukt i läder och foder som  fryser under natten. Jag lyckades bli av med problemet i mina pjäxor genom att ha en lös filtinnersko som jag tar ut och torkar i sovsäcken.  Fukten inifrån torkar istället för att frysa. Utifrån kommer det ingen fukt in i pjäxorna så länge det är kallt.
Frost i gräset

Det är värre med vandringskägor på senhösten. Man kan välja den lösning många väljer på vintern och ha fuktspärr i skorna, men det kommer fortfarande fukt utifrån. Problemet minskar med skalkängor eftersom de inte suger åt sig så mycket fukt. Jag använde tidigare Lundhags Ranger som bara består av ett läderlager. Lite fukt kunde binda sig i lädret och det var möjligt att ganska lätt ta handen på morgonen och pressa ut lädret så jag kunde få fötterna i skorna. Det blev värre när jag gick över till Lundhags Syncro. De har visserligen inte traditionellt foder som håller på mycket vatten, men skillnaden är stor i jämförelse med Ranger.

Jag drar på mig vandringskängorna och går på tå ut i gräset fyllt med rimfrost. Den låga höstsolen ger kristallerna ett fotogent sken. Att jag måste gå som om jag har högklackade skor är glömt, det kan trots allt vara fint att vara på övernattningstur på hösten.

Frost

Frosten på myren lyses upp av den låga solen.

 

Is

Isen bredde ut sig alltmer på sjön under natten.

Bokskog

Den låga höstsolen lyste upp i bokskogen.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Tankar om friluftsliv.