Handling och den första ekologiska melonen

På midsommarafton gick jag den sista biten till Funäsdalen för att fylla på matförrådet. Därefter väntade ett dygn  med avslapning i lägret, njuta av att vara i naturen och äta god mat.

Jag tycker om att komma til en svensk affär. Bortsett från priserna (ett paket med torrmjölk (5 L) kostar hälften så mycket som ett paket i Norge (3L)) så är utbudet för en vandrare bättre. Att jag tycker utbudet av turmat är bättre i Sverige än i turlandet Norge kanske förvånar en del svenskar, i Norge går ”alla” på tur och äter torrmat. Ekströms ger ett viktigt bidrag till de svenska affärerna. Varför finns inte Ekströms i Norge med alla sina pulverprodukter som är anpassade för turer? Chokladpudding, krämer och inte minst den mytomspunna blåbärssoppan som har gett energi till flera generationer av skidåkare när de åkt den långa vägen mella Sälen och Mora. Chokladpudding får man tag på i alla små affärer i Norge, men bara färdig i Tetrapack.

En hög med mat

Mat för ytterligare en vecka på tur.

Eller beror inte skillnaden på utbudet, men på att jag unnar mig mer när maten är billig? Någon gång framöver måste jag göra en ordentlig undersökning.

Utbudet av vegetarisk mat är också bättre i Sverige, man måste till storstädernas stormarknader i Norge för att kunna matcha utbudet med quorn och falafel i ICA-butiken i Funäsdalen. Utbudet av ekologisk mat är också överlägset i Sverige. Jag har mer än en gång kommit till en liten mataffär i svenska fjällen och förvånats över att frukter jag aldrig har sett ekologiska i Norge finns i den lilla svenska affären. Denna gång var det canteloupemeloner jag blev imponerad över. Om du är norsk och läser detta kanske du tänker att ekologiska meloner i en liten affär i fjällen måste vara dyra. Då tar du fel, de var några kronor billigare än besprutade meloner i Norge.

MelonNär jag kom tillbaka till lägret skar jag upp melonen och tog en smakbit. Jag stannade upp av förvåning. WOW! Vilken sötma! Jag har ätit kemikaliebehandlade meloner så länge jag kan minnas och trott att det är så de ska smaka. Om mackinaw peaches är lika goda kan jag förstå att Kramer i tv-serien Seinfeld har en stor passion för dem. Är alla ekologiska meloner så söta? Eller är det en ovanligt lyckad skörd? Eller beror smakupplevelsen på att Ballerinakex med blåbärsmak är det närmaste jag kommit färsk frukt de senaste dagarna? Om jag bara haft några få kilometer till affären skulle jag ha gått tillbaka och köpt fler, nu hade jag bara en. Den och några päron var de enda frukterna jag skulle klara mig på en stund framöver.

Det blev ett dygns fest med massor av god, tung mat innan jag fortsatte. Trots att jag åt så mycket jag kunde var ryggsäcken proppfull när jag fortsatte. En vecka utan mer mat än det jag hade i ryggsäcken väntade, jag skulle tillbaka in i Rogen och Femundsmarka.

Blå himmel

Det var inte ofta jag vaknade upp till detta.

Posted in Långa turer, Miljö.