Hilleberg vs Helsport

En av mina läsare undrade varför jag oftare nämner Hilleberg än Helsport. Tillverkar Hilleberg bättre tält? Vad är skillnaden på dem?

I min artikel om att köpa tält nämner jag ofta Hilleberg, men Helsport får inte lika mycket utrymme.

En orsak är att Hilleberg, enligt mitt intryck, är större i Sverige. I Norge är antagligen Helsport större och jag hade antagligen nämnt dem mer om jag skrivit på norska. De flesta producenter av friluftsutrustning i Sverige och Norge har kommit till grannlandet, men det tar tid för dem att ta över marknaden från inhemska företag.Ytterskärgård

Det handlar också om vad jag använder. De tält jag äger är tillverkade av Hilleberg (Akto, Soulo och Staika). Jag har använt flera tält från Helsport när jag varit på tur med andra, men längre tids användning har alltid varit med Hilleberg.

Helsports tält har ofta detaljer jag irriterar mig över. Det kan till exempel vara att remmen som fäster ”koppen” man ska trä tältstången i är för kort så man måste slita för att få i den. Varför inte låta den vara några centimeter längre? Ofta måste jag använda tält ett tag för att hitta nackdelar med Hilleberg. Problem dyker bara upp i förhållanden man tältar i någon gång i bland.

Ska Hillebergs svagheter åtgärdas krävs ofta stora ändringar. Ett exempel på det är Hilleberg Akto och Enan. Yttertältet riskerar tryckas in mot innertältet när det blåser. Är det dessutom fuktigt och runt noll grader får du mycket kondens. Hur ofta är man ute i de förhållandena? Det kan också lägga sig våt snö på taget så det sjunker ned. Detta är två stora problem, men alla enmanstält med en tältstång sliter med detta. Att hitta en bättre lösning är svårt. Ta en titt på utbudet av enmanstält. Många tillverkare har liknande modeller, bland annat Helsport Ringstind. Ska man göra ett lätt tält för en person utan att offra viktiga egenskaper, till exempel hållfasthet, finns det få alternativ.


Populära tält från Helsport


Pris och kvalitet

Helsport riktar sig till andra användare än Hilleberg. Helsport har fler lätta och billiga tält. Vill du köpa ett tvåmanstält finns flera alternativ för under 8 000. Se bland annat på Trek-segmentet där man väljer tyngre material av lägre kvalitet för att hålla priset nede.

Tunneltält Helsport Rondane

Hillebergs tält kostar i stort sett några tusen kronor mer för liknande modeller. Alla tält för två personer kostar mer än  8 000 kronor. De riktar sig i mindre grad till lättviktspackare. Deras målgrupp är de som accepterar högre vikt för att få ett tält som klarar mer vind. De har hög kvalitet i alla tält, vilket man bland annat ser om man jämför vattenpelaren i deras yttertyg. Helsport har 2 000 till 3 000 millimeter vattenpelare i yttertältets tyg, Hilleberg har minst 5000. Man diskutera om 3 000 millimeter är ett problemet på fjället eller bara i marknadsföringen.

Helsport har också tält som är anpassade till turer i områden med hårt väder. Helsport Svalbard är ett tält som använts av många norska expeditioner.  I Sverige har kanske Hilleberg Keron liknande status, men det  har större konkurrens av Tarra och andra modeller.


Populära tält från Hilleberg


Hilleberg vs Helsport. Vilken är bäst?

Jag anser att Hilleberg är bäst, men vill du köpa ett billigare tält och prioriterar vikt framför egenskaper i dåligt väder kommer du kanske fram till något annat.

Bortsett från priser och vattenpelare var det mest personliga synpunkter i det här inlägget. Du har inget problem att hitta personer som är oeniga med mig.

Läs fler tips i min artikel Köpa tält.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Tankar om friluftsliv.