Bör man ha med tältspikar på tur

Tältspikar väger några tiotals gram styck. Ska du använda en vid varje fästpunkt blir det ofta över tio stycken. Till en vikt på runt tio gram styck kan det vara lockande att lämna dem hemma, men klarar man sig utan tältspikar?

Det beror på.

En del kupoltält är självstagande. Det betyder att de står upp utan tältspikar. Tunneltält behöver några fästpunker, ryggåstält behöver betydligt fler.

Kupoltält kan trots det behöva tältspikar. Om det blåser är det risk att tältet blåser bort. Den risken försvinner om du placerar tunga saker  i innertältet, men då kan du få problem med att fästet mellan ytter- och innertält inte är anpassade för belastningen de utsätts för. 

Ska du gå på tur i skogen är det sällan mycket vind. Då är det möjligt att lämna tältspikarna hemma med ett självstagande tält. Är det inte självstagande kan man använda pinnar man hittar i skogen, men de kan vara svåra att få ned i marken. Du kan bli tvungen att sätta ned tältspiken på en annan plats än där du vill eftersom marken inte är optimal. För stormlinor är det inget problem, då kan flyttas långt. Tältspikarna som ska fästa tältduken är det värre med. Jag anser därför att man som minimum behöver tältspikar för att tältet ska stå upprest.

På paddelturer i skärgårdar kan man eventuellt klara sig utan tältspikar. Oftast tältar man antingen i skyddad skog eller på klippor där man är tvungen att använda stenar som förankring, men då behöver man sällan spara vikt.

Det finns olika typer av tältspikar för olika underlag. Läs mer om det i min artikel om tälttillbehör. Fler tips om tält hittar du i min artikel Köpa tält.

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


Posted in Vanliga frågor.