Hur är det att komma hem från långtur?

Golvet ligger slät som en fjärd en stilla morgon, inga kottar man kan trampa på om man går barfota. Rinnande vatten i flera kranar som man hittar lite här och där i huset. Toalett som är lätt att komma till, även på natten. Maten håller sig länge. Överflöd av olika matvaror nästan hela tiden. Mjuka, rena sänglakan och kläder. Livet i ett hus är annorlunda än i skogen. 

Jag har nu bott i ett hus i över en vecka efter min långtur på Sörmlandsleden. Det är alltid en speciell känsla att komma tillbaka till civilisationen efter att man varit ute på tur länge, det blir en omställning till ett mer normalt liv.

Jag brukar inte känna att det är obehagligt att ha på mig kläder som inte tvättats på länge, men när jag kommer tillbaka är det alltid en härlig känsla att ta en dusch och sätta på sig rena kläder. Känslan av rena kläder mot kroppen är en annan än vad jag är van vid. För att inte tala om hur det är att lägga sig i rena bomullslakan efter att ha legat i sovsäckens lakan som inte har tvättats på över en månad.

Exped Synmat

Liggunderlaget jag använder är tjockt, men en säng blir ändå mjukare.

En del som under lång tid legat på liggunderlag och bara andats frisk luft upplever att det är obehagligt att ligga i en mjuk säng och att luften blir för tät i sovrummet, även om man har fönstret på glänt. Det är inte något jag upplever. Jag brukar tycka att det är härligt att ligga en en mjuk säng, det tyckte jag också på den tiden då jag gick på tur med ett tunt liggunderlag. Numera har jag ett liggunderlag som är sju centimeter tjockt, men komforten i en vanlig säng är ändå bättre.

En sak som känns härligt komma tillbaka till är att allt är så lätt. Det gäller speciellt när jag varit på en lång vintertur. Då kan en så liten sak som att ha god tillgång till flytande vatten kännas som en lyx efter att ha varit tvungen att smälta snö i lång tid. För att inte tala om hur det är att kunna stå upp när man klär på sig, det kan man inte göra i ett litet tält.

En vandring på våren längs Sörmlandsleden är på många sätt enklare än en långtur på vintern, men det är en del saker som känns betydligt lättare i ett vanligt hus än i i en sörmländsk skog. Maten håller sig länge, i alla fall om man lägger den i kylskåpet. När jag handlat den sista tiden har jag varit tvungen att tänka efter hur lång tid tar det innan de olika varorna går åt och vilket väder som väntar. Jag har varit tvungen att lägga maten i sjöar, bäckar och myrar för att den ska hålla sig länge.

Maten är det som är bäst med att vara tillbaka från långtur. Torrmaten blir tråkig i längden. Under långturer brukar jag passa på att äta så mycket «vanlig» mat som möjligt när jag kommer till affärer. Det är framför allt tillgången till färsk frukt och mjölkprodukter det är härligt att återigen ha tillgång till, det är tungt att ta med sig i ryggsäcken. En liter youghurt är standard till frukost när jag är vid en affär.

Posted in Långa turer, Tankar om friluftsliv.