Program och appar till långturer

En del tänker sig att en långtur är en flykt från civilisationen, men vi har i allt större grad med oss avancerad teknologi och kommunicerar med omvärlden. Inte minst telefonen är ett nyttigt redskap på många sätt. Har du undrat vilka appar som kan vara bra att ha med sig? Här kommer en översikt över vad jag använde på min långtur på Sörmlandsleden.

Telefonen med dess innehåll har varit ett nyttigt redskap. Den har gett mig detaljerade väderleksrapporter, varit tidsfördriv, möjliggjort uppdateringar på bloggen och naturligtvis stått för kommunikation med omvärlden. I tillägg har jag haft med mig en dator för att ordna med bilder.

Innan turen tog jag bort alla onödiga program från både dator och telefon. Många kräver kapacitet från minne och processor även om de inte används, därmed ökar förbrukningen av energi. Jag tänkte först formatera både telefon och dator för att bli av med allt, men eftersom bägge köptes in efter nyår fick det räcka med att ta bort allt som inte användes.

Vilka program har jag använt på turen? Här kommer en lista med alla program jag använt på min tur på Sörmlandsleden. Vilka använder du när du är på tur?

Dator

Blogga

Ordna bilder till bloggen.

Lightroom

Lightroom användes för att sortera och redigera bilder. Jag fotograferar i råformat, det betyder att bilderna är färglösa och tråkiga när de kommer från kameran. I Lightroom förbättras färger, kontraster och mycket annat.

Photoshop

En del redigering kan inte göras i Lightroom, eller i alla fall inte lika bra. Photoshop har använts till HDR, focusing stacking, skärpa och lägga på en logo innan bilderna läggs ut på bloggen.

Chrome

Jag klarar inte av att vänja mig vid Edge eller Explorer. Därför har jag installerat Chrome som är en enkel och snabb nätläsare.

Telefon

WPS Office

I gratisappen WPS Office hittar man de vanliga office programmen, men för telefon. Med denna app har jag skrivit blogginlägg i flygläge innan de har kopierats in i bloggen. Det har sparat en hel del energi i förhållande till om jag skulle skriva allt på datorn.

Whats app

Jag har norskt telefonabbonemang utan roamingkostnader i Norden, men skicka sms kostar en del om jag inte skickar till Norge. Det kostar också för svenskar som vill skicka sms till mig. Whats app skickar sms som datatrafik till telefoner som också har installerat appen.

Screenfilter

Skärmen drar mycket el. Genom att dra ned på ljusstyrkan kan man spara en hel del. Är det helt mörkt kan till och med den lägsta ljusstyrkan vara mer än tillräckligt. Med Screenfilter kan du göra skärmen ännu mörkare.

Skriva

Bloggskrivning

Blue mail

Blue mail är ett enkelt mailprogram som har de vanliga funktionerna.

YR

Det är alltid praktiskt att veta vilket väder som väntar när man ägnar sig åt friluftsliv. YRs app gör det enkelt att se vilket väder man får så man inte tvättar kläder precis innan det ska bli regn i flera dagar.

SMS sent time

Det borde finnas en inställning i Android-telefoner som gör att man ser när SMS skickas, inte när det kom fram till telefonen. Dessvärre gör det inte det. När man stänger av telefonen för att spara el eller det är dålig täckning kan det vara stora skillnader på detta. SMS sent time ordnar det.

Hitta.se

Det har skett mycket sedan mina kartor trycktes för femton år sedan, dessutom är inte mataffärer och mycket annat markerat. Hitta.se är en kartapp med friluftskarta där Sörmlandsleden är markerad. Den visar också var man hittar affärer, det är praktiskt när man går på långtur.

DU batterysaver

Det finns många olika appar som ska spara batteri på telefonen. DU batterysaver har många olika funktioner och är en av de som rekommenderas av flest.

Posted in Förberedelser inför långtur.