Hur impregnerar man vandringskängor?

Vandringskängor av läder håller inte tätt när du tar ut dem ur kartongen, de måste impregneras för att hålla dig torr på dina turer.

Om dina vandringskängor inte är nya bör du de tvättas och torka innan de impregneras. Då hindrar du smuts att tränga in sömmar och lädrets porer.

Du kan välja mellan att använda flytande impregnering och impregneringsspray som består av fett eller vax. Om du väljer flytande impregnering bör du välja flytande vax. Min erfarenhet är att flytande kemikalieimpregnering fungerar dåligt. Alla flytande kemikalier har fungerat dålig för mig.Sno seal

Den flytande impregnering är ofta i en sprayflaska eller en flaska med en svamp vid öppningen. Ha på ett jämnt lager och upprepa flera gånger.

Fasta impregneringar finns både som vax och fett. Det är mycket diskussioner om vad man bör använda, det har jag skrivit mer om i en längre artikel om impregnering. Där delar jag både med mig av mina egna erfarenheter och gjort sammanfattningar av vad andra anser så du snabbt kan få en översikt över mångas åsikter.

Fett och vax bör tas på när vandringskängorna är varma, men inte alltför mycket över rumstemperatur, det förstör lädret. Se till att även impregneringen är varm så den tränger ned i lädret och sömmar. Använd gärna dina varma fingrar för att smörja ut den. Om du inte vill få vax på fingrarna kan du ta en trasa för att smörja in impregneringen. Var extra noga vid sömmarna, där är risken störst att vatten tränger in.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Vanliga frågor.