Hur tältar man på vintern?

Är du van vid att tälta på sommarn kommer du behöva lära dig en del nya saker. Lär dig skillnaderna mellan tältturer på vintern och sommaren så din första tälttur blir behagligare.

Tältning på vintern skiljer sig en del mot tältning på barmark i varma temperaturer. Tältet bör ha bättre ventilation för att inte fukt från matlagning och utandning ska frysa till is på tältduken. Har du ytter- och innertält minskar också problemet. Tältar du över trädgränsen bör det vara mer stormtåligt än ett sommartält. Läs mer om detta i en artikel om att köpa tält.

En del tältmodeller fungerar dåligt i snö. Har du ett ryggåstält måste du har plattor att ställa tältpinnarna på för att de inte ska sjunka ned i snön. Kupol- och tunneltält är bättre alternativ.

Tältpinnar skiljer sig också. Tältar du på snö behöver de vara stora. Köp ordentliga snötältpinnar, använd skidor och stavar i tillägg. Gör du en vintervandring på en låglandsled är det kanske inte tillräckligt med snö, men marken är frusen. Då är långa spikar bättre.Lägerplats

När du kommer fram till tältplatsen trampar du till en yta stor som tältet med skidorna. Du kan också gräva en grop i yttertältet för att få mer plats.

Till slut skottar du upp snö på tältduken så din packning inte begravs om det börjar driva på natten.

Blåser det kraftigt kan man göra snöblock som man lägger på stormlinor och kanske även bygger en mur som ger lä. Läs mer om att förbereda sig för oväder i min artikel om att tälta i hård vind.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Vanliga frågor.