Varför ska man ha ullunderställ?

Du har säkert hört allt tjat om att man ska använda ullunderställ på vintern, men varför är det så viktigt?

Ull har några egenskaper som gör att det lämpar sig att ha närmast kroppen vid friluftsliv när det är kallt.

Det isolerar bra, även om det är fuktigt. Det kan dessutom innehålla mer fukt än andra tyger utan att kännas vått. Dessvärre torkar det långsamt.

Även på sommaren kan ullunderställ vara ett bra val. Det blir varmare än syntetunderställ, men om du blir blöt är det behagligare och det börjar inte lukta svett.

I innertält.

Ett annat material som ofta används till underställ för friluftsliv är syntetfibrer. Det har fördelen att det transporterar fukten bättre, suger inte åt sig lika mycket fukt och torkar snabbt. Dessvärre känns det snabbare vått och värmer inte lika bra.

Bomull som ofta används till vardags kombinerar ullens och syntettygernas dåliga egenskaper. Torkar långsamt, isolerar dåligt, absorberar fukt och känns snabbt blött.

Ullunderställ är inte bäst i alla situationer. Ska du åka längdskidor i snabbt tempo kan ett syntetunderställ vara bättre. På turer där man rör sig i långsamt tempo hela dagen, kanske även sover i tält, kommer de flesta få en varmare och behagligare tur om de väljer ullunderställ.

Läs mer om detta i min artikel Underställ till friluftsliv.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Vanliga frågor.