Inför en månads tur

Det är inte alla turer som behöver planeras så mycket, men det är inte heller alla turer som går som planerat.

Jag minns en tid då en fjällvandring var något som jag planerade i lång tid. Med många timmars resa till fjällen var årets fjällvandring något stort, biljetter köptes i god tid och maten planerades flera dagar innan turen. Nu när jag har gångavstånd till fjället och jag gjort några turer sedan jag bodde i Stockholm blir det mer att man tar det som det kommer. Känslan av att en månads tur kräver mycket planering blir mindre nu när jag planerar att genomföra en tur på ett år med start nästa sommar. Jag har tidigare varit ute på en vandring på en månad, så det är inget nytt, den gången var det betydligt mer att planera med hundar som skulle ha bra hundmat vid provianteringsplatserna.

Planen denna sommaren var att starta turen hemma, gå genom Rondane, Dovre och Forollhogna (tre berömda nationalparker som jag har inom gångavstånd hemifrån) och sedan hem igen. Jag startade i början av juni och är nu tillbaka. Om du undrar varför jag publicerar detta blogginlägg nu och inte innan turen så beror det på att min hemsida inte ska bli en tidtabell för inbrottstjuvar.

start-pa-langtur

Denna bild tog jag en vecka innan jag skulle starta turen. Den visar hur några av de lägre fjällen jag tänkte starta vid såg ut.

En vecka innan starten började jag bli orolig. Det har varit kallt i Rendalen sista tiden. Det har också kommit en del snö. Faktum är att på vintern är det sällan snön ligger så heltäckande en bit upp på fjället som den gjorde en vecka innan start. Skulle jag ta med snöskor? Vänta en vecka till? Lösningen blev till slut att gå motsatt väg, det innebar att jag skulle hålla en betydligt lägre höjd den första delen av turen. Så var det bara att hoppas på att snön skulle smälta ordentligt innan jag kom till Dovre.

En annan oro som jag fick under sista helgturen före turen var mitt uppblåsbara liggunderlag. En ventil började läcka, det gjorde att jag genast blev mer skeptisk att ta det med på en längre tur, när går det sönder nästa gång utan möjlighet til lagning? Skulle jag ta ett cellplastunderlag istället? Jag gamblar på att det går bra. Följ med vidare på bloggen för att se om det blev att sova på marken eller på en 7 cm tjock lyxmadrass. Och hur gick det med snön?

Posted in Förberedelser inför långtur.