Ingen stress i regnet

I bland är det lättast om det är samma väder hela dagen, även om det betyder att man har regn hela dagen. Då slipper man byta om när vädret ändrat sig eller ligga i sovsäcken och vänta på att det kanske slutar regna.

Vädret var varierat i går. Regnbyar, en del ganska kraftiga, drog genom dalen. Ibland var det soligt mellan byarna, men oftast var det tunga moln och fuktigt i luften.

Morgonen var inget undantag från det varierande vädret. Jag vaknade och tänkte att det var dags att gå upp, men valde att ligga och dra mig en stund till. Det var ett misstag. Regnet kom en liten stund senare. Frukosten kunde jag äta i tältet, men både youghurt och blåbär fanns ute. Förstnämnda i en bäck på kylning, sistnämnda utspritt i skogen.

Det är onödigt att gå ut just när det regnar om det bara en liten stund senare nästan slutar. Jag är på tur, det är inte bråttom. Går jag inte upp så fort jag vaknar kan jag lika gärna förskjuta dygnet lite.

Regnet varierade i styrka i en halvtimme, innan jag bestämde mig för att det nog inte skulle bli mindre regn på en lång stund. Sovsäcken lämnades och jag gick ut för att hämta maten.

I går skulle jag lämna Eiken där jag handlat och tagit vilodag. Dessutom skulle jag komma upp ur dalen och till kalfjäll, i alla fall till områden där det är glest mellan träden, inte de täta skogar jag gått i fram till nu. Jag har inget emot att det på en del sträckor går långsamt, men nästan hela sträckan från Lindesnes har varit svårframkomlig. Det var därför en härlig känsla när jag gått på en stig några hundra höjdmeter och lättgånget, öppet landskap bredde ut sig.

Solnedgång

Solnedgång

Moln

Molnen varierade i tjocklek under dagen.

Utsikt

Äntligen upp ur den täta skogen

Posted in Långa turer.