Jungfrutur i gammal båt

Efter att ha blivit van vid en tung havsseglare var det intressant att testa en lätt skärgårdskryssare när det blåste friskt på Oslofjorden.

”Om jeg skal med over Atlanteren burde jeg kanskje trene litt først.» sa Thomas. Det var det argument han behövde för att äntligen köpa den där båten han tänkt på i många år. Två veckor senare tog vi ledigt en eftermiddag för att segla den från hamnen där den legat de sista åren.

Jag visste inte vad jag skulle tänka när jag såg havstulpanerna och blåmusslorna på utombordarens propeller. Var det verkligen en båt han hade köpt? Eller var det ett projekt?

Flasköppning

Där flög korken ut på fjorden. Det blev inte av att jag öppnade flaskan med alkoholfritt mousserat vin för att fira min båt. Den kom till användning i helgen.

Det visade sig inte vara något problem med båten, i övrigt var det mesta i bra skick. (Observera ”det mesta”, men allt som var viktigt fungerade.) På en liten båt bör allt ha minst två användninsområden. Ekosystemet på motorn visar tjuvar att det inte är så mycket att stjäla. I tillägg kan det användas som agn om maten tar slut.

Vi skulle inte så långt, bara över Oslofjorden, men hade satt av en och en halv dag till turen när vi ändå var ute. Kuling skulle det bli på lördagen, motvind dessutom. Jag hade frågat en före detta Maxi 77 ägare om hur båten är i kuling. Kryssar dåligt i hård vind fick jag som svar. Vi seglade nästan fram till slutmålet redan på fredag kväll, men förtöjde vid en boj i en skyddad vik istället för att segla till hamnen där den ska ligga över vintern.

Kulingen märkte vi knappt av på morgonen, det var nästan stilla. Skulle vi förbeda genuan eller focken? Vi valde att vänta. Vi tog oss ut ur den skyddade viken, när vi kom till Breiangen var vi inte längre i skydd av land, vinden slog mot oss med full kraft. Vi fick upp storsegel och fock och la oss högt mot vinden.

Thomas satt längst akterut och styrde, jag satt längre fram i sittbrunnen. Om jag behövde en påminnelse om att en sprayhood är värd sin vikt i guld så fick jag det nu.

Havstulpaner

Motorn har varit en stund i vattnet.

 

Vattenyta

Lugnt på morgonen.

Blå himmel

Strålande väder.

Posted in Segeltur.