Läsarfråga: Hur stor är risken för punktering på liggunderlag

Största nackdelen med uppblåsbara liggunderlag är risken för punkteringar, men hur stor är risken?

I min artikel om liggunderlag rekommenderar jag att köpa ett som är uppblåsbart. En sak många säkert funderar på är hur stor är punkteringsrisken. Jag tänkte på det innan jag köpte mitt första för 17 år sedan. En som läste min artikel om att reparera uppblåsbara liggunderlag tänkte också på det och skrev ett mail till mig.

Så vad är risken? Borde man undvika uppblåsbara liggunderlag på grund av detta?

Jag anser inte det. Jag har råkat ut för en och annan punktering. Det är sällan något problem att ordna.

Hur ofta har jag drabbats av punktering?

Liggunderlag

Slappt liggunderlag. Kanske en punktering.

Mitt första uppblåsbara liggunderlag köptes för 17 år sedan, ett tungt, tunt från Therm-a-Rest. Jag fick två punkteringar, en på grund av att jag tappade en kniv på det. Nästa var en pyspunktering som var så liten att luften var kvar större delen av natten.

Nästa uppblåsbara liggunderlag var Exped Synmat 7 UL (UL betyder att man nedprioriterat slitstyrka för att få ned vikten). Det fick tre punkteringar innan jag låg i solen med det och spräcktes. Jag hade det bara i ett och ett halvt år, det låter kanske mycket. Under den tiden vandrade jag hela Sörmlandsleden, utan tält. Jag la ut liggunderlaget på marken varje kväll efter att ha rensat bort kottar, spetsiga stenar och annat vasst. Jag gjorde ytterligare två långvandringar, men då sov jag i bland i tält. Det är ingen underdrift att liggunderlaget användes en tredjedel av nätterna under den tiden jag hade det.

Nästa blev Exped Synmat Hyperlite som är ännu tunnare. Det har i skrivande stund använts i ett par månader totalt utan punkteringar.

Jag oroar mig inte för punkteringar, men det kan vara bra att vara extra noga med att rensa marken under liggunderlaget.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Läsarfråga.