Kan man använda trangiakök på vintern?

Utrustning som fungerar på sommaren kan vara oanvändbar på vintern. Är trangiaköket ett exempel på det?

Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Vintern ställer speciella krav på friluftsköket. Ofta är man tvungen att smälta snö för att få dricksvatten. Det går åt mycket energi för att omvandla vatten i fast form till flytande. Värmeförlusten till omgivningen är också större. Du vill därför använda ett effektivt kök.

Den klassiska modellen från Trangia med en spritbrännare har låg effekt, speciellt i kyla. Den lämpar sig därför dåligt på vintern.Trangiakök

Trangias vindskydd kan utrustas med gasbrännare som har tillräcklig effekt, se till att köpa vintergas som tål kyla bättre än vanlig gas. Planerar du flera turer är det antagligen ett multibränslekök du behöver. Du kan köpa Trangias egen multibränsletillsats. Du kan också använda Optimus Nova i Trangias vindskydd med hjälp av en tillsats. Du får då ett multibränslekök med ett mycket bra, men tungt, vindskydd som behåller värmen runt kastrullen.

Det finns en möjlighet att trimma spritbrännaren i ditt Trangiakök. Varm sprit brinner bättre än kall sprit. Genom att placera ett värmeljus under brännaren kan du öka effekten betydligt, men se upp. Blir spriten för varm kan du få mycket höga flammor. Jag rekommenderar dig därför att köpa en brännare som är gjord för att användas på vintern.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Vanliga frågor.