Vilka sockor ska man ha i pjäxor?

Sockorna är viktiga för att man ska hålla sig varm i pjäxorna under kalla dagar, men vilka sockor bör man använda?

Om du ska gå på tur bör du använda två par sockor i pjäxorna. Det förebygger skavsår eftersom du får ett extra glidlager. Läs mer om att förebygga skavsår i en egen artikel.

Det är viktigt att sockorna ger lagom med volym för att fylla pjäxorna. Du har viss marginal. Mitt i vintern kan du därför använda tjocka sockor, men senare på våren då kylan inte är något problem kan du använda tunnare sockor för att inte bli svettig.Sockor

Ull värmer även om det är vått, en viktig egenskap för ett klädesplagg som sitter innespärrat bakom läder eller plast som andas dåligt. Dessvärre har ull dålig slitstyrka, sockorna behöver därför förstärkas med syntetfiber. Syntetfiber är inte bara mer slitstarkt, det torkar också snabbt.

Dina fötter avger fukt även när det är kallt. Det riskerar att samlas i pjäxornas foder under turen. Är du på tälttur kommer pjäxorna till slut innehålla så mycket fukt att de blir stelfrusna på morgonen och isolerar dåligt. Har du inte pjäxor med löstagbart foder kan du använda plastpåsar mellan sockorna. De innersta kommer då bli våta, men de yttre och pjäxornas foder förblir torra så länge det inte kommer fukt utifrån.

Läs mer om sockor i min längre artikel om sockor.

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


Posted in Vanliga frågor.