Kan man lita på att multibränslekök fungerar?

Multibränslekök kan använda många olika bränslen, är effektiva och fungerar i kyla. Nackdelen är att det är större risk att de slutar fungera än gas- och spritkök. Är problemet så stort att man bör ta med ett extra kök på tur?

Jag har använt multibränslekök på alla mina vinterturer. Länge använde jag mitt Optimus Nova även på sommarturer. Under alla dessa år har jag en gång varit med om att jag inte fått ingång min Nova.

Är detta så ofta att man bör ta med ett extra kök?

På vintern över trädgränsen är svaret utan tvekan ja om man har mer än en dagsmarsch från hjälp. Räkna inte med att kunna göra upp eld på fjället. Man är dessutom beroende av en värmekälla för att få tillgång till dricksvatten.

Är man flera personer på tur under vintern är det vilket fall som helst bra med två kök. Det tar tid att smälta den mängd snö man behöver under en hel dag. Med två kök går det dubbelt så snabbt.

På sommaren kan man ofta göra upp eld även på kalfjället. Dricksvatten hittar man i alla bäckar. Risken att man får problem med multibränsleköket är så liten att jag inte bryr mig om att ta med ett extra friluftskök, även om det hänt mig en gång på 22 år att det inte fungerat.

Vad gjorde jag den gången det inte fungerade? Jag behövde en lång skruvmejsel för att nå ända ned i pumpen. Det var en forskningsstation i närheten där jag kunde ordna köket.

Läs fler tips om multibränslekök i min artikel Friluftskök.

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


Posted in Vanliga frågor.