9 tips för att klara första tältturen på vintern

Har du tagit en del dags- eller stugturer och nu planerar dina första nätter i tält på vintern? Undrar du hur du ska klara tältlivet i kylan? Med några tips kan övergången till längre turer bli lättare.

Jag har på min sida många tips om vad man ska tänka på när man går på tältturer på vintern. I det här inlägget fokuserar jag på övergången från dagsturer till att sova i tält. Andra viktiga artiklar för dig som ska ut på din första tälttur på vintern är mina artiklar om tält, liggunderlag och sovsäck.

Dubbla liggunderlag

Du har säkert tänkt på att ta med en varm sovsäck, alternativt två om du inte kan låna och inte vill köpa innan du vet att du gillar tältliv i kylan. En sak många glömmer är att också liggunderlaget har stor betydelse för hur varm natten blir. Köp ett tjockt eller använd två. Läs mer om det i min artikel om liggunderlag.

Läger

Håll dig i sovsäcken

Det är ingen vits att sitta på liggunderlaget och frysa i tältet. Sovsäcken är antagligen ditt varmaste klädesplagg. Kryp ned i den så fort som möjligt och håll dig där fram till du ska packa i hop lägret. När du lagar mat har du en värmekälla, det blir då lättare att hålla värmen. Om du ändå väljer att ligga nedbäddad under matlagningen måste du vara försiktig så sovsäcken inte kommer för nära brännaren.

Dunjacka

Är du orolig för om du kommer ned i den tjocka sovsäcken tillräckligt snabbt efter att du hittat en lägerplats? En dunjacka är lätt, tar lite plats, men gör stor skillnad på komforten på kalla turer om du är frusen.

Starta vid stugor

Om du är mitt i Sarek och upptäcker att sovsäcken inte är tillräckligt varm eller får andra problem kan du få slita många dagar framåt. Det är bättre att lära känna sin egen och utrustningens begränsningar bland stugor längs Kungsleden. Då kan du gå in om du får problem, eller bara vill ha en paus från kylan.

Varför ge sig ut på lång tur och sova mitt ute på fjället om du funderar på hur du klarar första natten i tält på vintern? Slå upp tältet några kilometer från stugan du bor i på sportlovet. På morgonen kan du åka dit, dricka varm choklad och ta en varm dusch.

Följ med på väderleksrapporten

Måste du ge dig ut på din första tälttur om det är hård vind eller kallt? Vänta till du kan förvänta bra väder eller ha en en stuga som reservplan.

Använd pulka för att kunna ta med mer

Ska du ta med vinterutrustning och mat för flera dagar blir ryggsäcken tung. En pulka ger dig möjlighet att ta med mer så du slipper låta dunjacka, extra liggunderlag, tillräckligt med bränsle och mat var hemma. Pulkan gör också att du blir mindre svettig på ryggen, därmed mindre fukt som ska ned i sovsäcken.

Förvara blöta kläder i sovsäcken

Om kläderna har blivit fuktiga under dagen kommer de frysa till is under natten. Det kan både vara obehagligt och svårt att sätta på sig. Förvaras de i sovsäcken över natten är de förhoppningsvis inte frusna på morgonen. Vill du inte ha sällskap av dem i sovsäcken kanske det räcker att lägga dem mellan sovsäck och liggunderlag, men då riskerar de att hamna på tältgolvet under natten.

Lägerplats

Pjäxor

Pjäxorna blir fuktiga om du inte har plastpåsar utanför den innersta sockan. De blir precis som kläderna hårda. Är det inte alltför kallt kan de förvaras mellan sovsäckarna, eventuellt tinas i närheten av brännaren på morgonen. Ibland duger inte det och man kan behöva hålla dem varma i sovsäcken. Läs mer om pjäxorna jag använder i en egen artikel.

Spara inte på varma kläder

Funderar du på om du behöver en dunjacka, dunsockor och extra varm tröja? Ta med för säkerhets skull om du är orolig för att frysa. Spara inte på vikt, gå hellre kortare.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Tankar om friluftsliv.