Komma bort från allt eller följa med på nyheterna?

En del som ger sig ut på tur tycker att det är en härlig känsla att komma bort från alla nyheter om krig och elände, men är man ute länge kan det vara bra att veta något om vad som skett i stora vida världen. När jag ska få med mig nyheter på tur är jag traditionell även om jag har med mig en del modern teknologi.

Många som ger sig ut på tur hoppar helt över att följa med på vad som sker ute i världen. Om det är en räntan har ökt eller Donald Trump leder ännu mer har inte så stor betydelse när man går i sin lilla bubbla ute i naturen.

För mig är det så i början av turerna, men när jag varit ute runt en månad brukar det kännas bra att veta något om vad som sker längre bort än horisonten. Jag hade sett på löpsedlar att både Prince och Svartenbrant avlidit, förstnämnda i en hiss. I över en månad var det allt jag fick med mig.

Utsikt

Länge visste jag inte så mycket om vad som skedde bortom horisonten.

Jag använde internet flitigt under turen på Sörmlandsleden, mest till praktiska saker. Det blev ändå radio jag använde när det var dags att få lite nyheter under turens sista veckor. Det är något speciellt att få nyheter på radion när jag är på tur, kanske är det rösten som pratar till mig och bryter ensamheten som är skillnaden mot att läsa på internet. Det blev den klassiska kombinationen av program P1 sänder från 21.45. Man slår på radion i god tid till vädret och får med sig slutet av Tankar vid dagens slut. Därefter kommer vädret med land och sjöväderrapport och till slut nyheterna.

Man är trött efter en dag på tur och så kommer en entonig röst som säger ”Norra Östersjön, Ålands hav och Skärgårdshavet. Nord fem meter per sekund, från eftermiddagen ökande till åtta.” Så kommer nyheterna och därefter är det dags att somna in inför en ny dag med friluftsliv.

Posted in Långa turer, Tankar om friluftsliv.