Lågtryck och orkaner

En del av förberedelserna inför min segeltur är att följa med på väderleksrapporten ett år i förvägen för de längre eller mer krävande sträckorna. Jag hoppas det gör att jag får en del kunnskap om vilka väderförhållanden som väntar.

Jag hoppas på att jag om ett år har passerat Biscaya, men det beror på hur lång tid det tar att ordna det som ska ordnas på båten. Biscaya har man hört en del om som en riskabel passage. Varför? Det är trots allt bara två dagars segling.

Lågtryck efter lågtryck kommer in mot Europa, ofta med vindar i kulingstyrka. Andra ger motvind. Mellan lågtrycken kan det ofta vara en period med svaga vindar. Det är därför få tillfällen med optimala förhållanden två dygn i sträck.

Det är också möjligt att följa land. Det tar tid, men man får med sig spännande delar från både Spanien och Portugal.

Väderkarta

Stiltje i väntan på att det ska komma medvind.

Orkanerna har satt sina spår i seglingskretsar. På amerikanska seglingsforum är det ovanligt många diskussioner om orkaner. Väderkartorna över Atlanten har varit ovanligt spännande att följa med på.

Nästa orkan når snart Västindien. En storm är mitt ute på Atlanten, men enligt väderleksrapporten når den aldrig land. Ytterligare en orkan ser ut att bildas söder om Kap Verde om några dagar och sätter fart över Atlanten.

Sensmoral: Segla inte till Västindien vid den här tiden på året.

Posted in Förberedelser inför segeltur.