De 4 bästa friluftsuppfinningarna

Jag började mer aktivt med friluftsliv för runt 20 år sedan. En del saker i friluftsutrustningen har inte ändrats sedan dess, annat har sett en revolutionerande utveckling. Här är en lista med det jag anser är de bästa förbättringarna i friluftsutrustningen de senast 20 åren.

LED

Minns du den tiden då batterierna i pannlampan bara räckte i några få timmar? Eller när man måste byta glödlampan för att få en annan ljusstyrka? Det gör jag. Det har blivit betydligt mer praktiskt när man slipper spara på batterierna för att de ska räcka under en veckotur. Det är knappt värt längre att ta med en extra uppsättning batterier på kortare turer.

Min första LED-pannlampa köpte jag 2006 inför en tur längs vita bandet. Jag hade joggat en del med den på full styrka. När jag kom till Storlien i början av februari bytte jag batterier, de satt kvar i  pannlampan ända fram till Treriksröset.

Mobiltelefoner

Solceller

Laddning i solen.

Mobiltelefonen i sig är kanske gränsfall för att vara så gammal att den kommer in på listan över de bästa frilufsuppfinningarna de senaste 20 åren. Jag tar ändå med det på grund av alla nya funktioner som gör att långa, mörka kvällar i tältet blir kortare.

Solceller

Solceller har funnits länge, men det är först på senare år de har anpassats till att tas med i ryggsäcken. Det beror nog inte bara på att man fått ny teknologi som gjort det möjligt. Vi har i allt större utsträckning blivit beroende av el på tur när mobiltelefonen används till allt möjligt.

Lätta, uppblåsbara ligunderlag

Mitt första uppblåsbara liggunderlag var nästan två centimeter tjockt, men vägde 800 fram. Det användes mest till paddling då cellplast var för stort för att få plats i packluckorna. Mitt nuvarande liggunderlag är tre gånger tjockare och väger hälften så mycket.
Om 20 år ska jag skriva ett nytt inlägg om de bästa friluftsuppfinningarna. Jag undrar vad som kommer med då.

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


Posted in Friluftsutrustning, Tankar om friluftsliv.