Längs vägar vid åkrar

En dag till stor del längs väg, men oftast relativt bra omgivningar.

Igår när jag la mig insåg jag att det har blivit betydligt varmare sista tiden. För första gången hade jag varken haft på mössa eller långkallsonger sedan innan när jag kröp ned i sovsäcken. Det betyder att också myggen är aktiva till läggdags.

En del dagar när jag ser på kartan undrar jag varför ma har dragit Sörmlandsleden där man gjort. I dag när jag till stor del gått på vägar var ett exempel på det. I bland har den gått på småvägar längs järnvägar eller motorvägar. Oftast var det ändå relativt bra omgivningar med tanke på att det var en vägetapp. Omgivningarna var oftast åkrar och betesmarker där viporna flög omkring och sjöng för att locka till sig en partner.

Längs vägarna var leden dåligt markerad. Ofta var det inte så mycket mer än en pil där vägen delade sig. Jag vill gärna ha en bekräftelse någon gång ibland på att jag verkligen tog rätt väg i senaste korsningen eller att leden inte svängde in på en stig i ett skogsparti. Började tvivlet infinna sig var jag tvungen att ta fram kartan för att få det bekräftat eller vänta till nästa korsning och se om det var en skylt där. Ovant när man är van vid att det är välmarkerat.

Kvällens lägerplats är på en kulle i närheten av Nynäs slott. Leden går bara några meter från där jag rullat ut liggunderlaget. Två vandrare kom förbi tidigare, en av dem visade sig vara Erik Tornblad från Friluftsmeny.se. Det blev diskussioner om mat, något jag helt klart kan bli bättre på. Det blir i stort sett varianter av samma upplägg, det kan du läsa mer om i artikeln Mat på tur. Att se mer på vad andra äter står på listan över saker som ska göras inför nästa långtur, specielt med tanke på att de norska pulversopporna inte är lika bra som de svenska. Eriks sida som har stort fokus på vegetarisk mat blir nog en bra start .

Nu väntar nya spännande etapper med en hel del sträckor längs kusten. Fortsätter jag med lika långa dagsetapper som hittills är jag framme om tretton dagar. Ofta går man längre mot slutet av en långtur, kilometer efter kilometer bara passerar utan att man märker det. Frågan är om jag vill komma fram snabbt. Det är ganska fint att vara på långtur, även om det är förberedelser inför nya långturer som står på programmet när jag kommer fram.

Solnedgång

Gårdagens solnedgång.

Vilttunnel

I etappbeskrivningen stod det att man skulle gå genom en vilttunnel. Tvivlar på att några större djur vågar sig genom här. Det gäller att man inte har alltför stora horn som kan fastna.

Åkrar

Vanlig syn i dag.

Åker

Bälinge kyrka

Bälinge kyrka

Allé

Det var inte bara motorvägar jag följde i dag.

Posted in Långa turer.