Långtursfeber

Det är mycket att göra inför att jag ska ut på långtur. Denna helgen ägnades till stor del till förberedelser. 

De närmar sig att jag ska ta en paus i det vanliga livet med kontorsjobb och vardagsrutiner. Det är nu så kort tid kvar att långtursfebern slagit in. Fram till sommaren 2017 ska jag vandra Sörmlandsleden, segla till Skottland, vandra i Skottland och segla tillbaka samt vara på tur i ett helt år när jag går genom den skandinaviska fjällkedjan. Jag brukar använda alla möjligheter jag får till att komma ut på tur, men när  jag tänker på det kommande året känns inte vanliga turer i områden jag varit i många gånger så motiverande. Det är inte heller lockande att resa långt för att komma till nya områden.

Jag har varit på övernattningstur alla helger utom tre under 2016, så det är inget radikalt att vilja vara hemma och förbereda långturer en och annan helg. Livet handlar trots allt inte bara om att vara ute på tur.  Det handlar också om att förbereda sig på att komma ut på tur.

Denna helgen har jag beställt en del friluftsutrustning, bland annat ny ryggsäck. Det blev en Norrøna Para Ranger Syncron Pack. Bärsystemet är ganska ovanligt på grund av att det följer med kroppens rörelser, men efter att ha lånat en liknande ryggsäck och gått en liten tur insåg jag att det var mycket behagligt. Vill du ha en stor, men sliten ryggsäck kan du få köpa min gamla, priset är en krona/liter. Silvertejpen som sitter på den ingår.

Kraftlinje

El hittar man lite här och var på fjället, men det är inte alltid så lätt att få tag tag på den och lagra på batterier.

Jag har börjat på blogginlägg om en sponsor (publiceras de kommande dagarna). Jag har tänkt massor på hur jag ska få ström till min dator och telefon. Kan man ladda detta batteriet
med hjälp av denna solcellen
? Om det tar åtta timmar att ladda ett externt batteri, kommer jag få med mig tillräckligt med el till nästa etapp när jag kommer till civiliserade områden? Att få ström till alla möjliga apparater som ofta börjar på ”aj” är ett hett diskussionsämne bland långvandrare. Jag har till och med mött personer som varit så desperata efter el att de gått in i övergivna hus för att ladda batterier. Det stora diskussionsämnet bland långvandrare är inte längre vägval, men hur man får tillgång till el.

Jag har senaste dagarna pratat med en person som var ute på långvandring under sommaren och en som ska genomföra nästan den samma turen som mig med start i sommar. Han har också en blogg och behöver därmed el till dator. Han har inte kommit ut ur skåpet ännu, länk till honom kommer senare.

Man får inte heller glömma att jag har börjat på en video från en tur i höstas. Hittills har jag bara lagt ut denna filmen från en liten del av turen. Kanske ska jag filma under kommande turer i tillägg till att fotografera. Att sätta sig ned och försöka berätta en historia i videoformat var mycket roligt, men hur gör man en intressant historia? Det kändes lika svårt att veta var jag skulle börja som när jag köpte min första digitala kamera. Jag visste att fotointresset låg under ytan, men hur ser man att något blir bra på bild? Det blev mycket tid till att bestämma sig för intromusiken. Det kändes lättast att veta hur jag ska tänka om det och gjorde att jag kunde skjuta upp viktigare saker.

Så har jag tänkt på hur mycket mer el och lagringskapacitet jag behöver om jag ska filma under mina turer.

Så går dagarna och jag är ännu en helg närmare att komma ut på långtur.

Posted in Förberedelser inför långtur.