Photoshoprecept: Retro

Detta är ett recept som använder ett användbart verktyg för att skapa en känsla av en gammal bild.

Detta recept bygger på R som i retro, som kommer från samma sida som jag hämtat receptet Pastellkontrast. Målet med receptet är att skapa en känsla av en gammal bild. För att uppnå det använder man både kurvor i olika kanaler och en toning. Efter att ha genomfört receptet på fem bilder kan jag konstatera att känslan av 70-tal inte blir stark när man använder naturbilder. Det hade kanske behövts en bild av någon som går på tur i kläder från 70-talet. Var är ryggåstältet och trangiaköket när man behöver det som mest?

En funktion i receptet som jag använt lite tidigare är kurvor i kombination med kanaler. Det är ett bra verktyg för att skapa dramatiska bilder, men är det något för en naturfotograf som vill att bilderna ska se mer naturliga ut? Jag har gjort en tredje version av alla bilder där jag inte har följt receptet, bara använt kurvor och kanaler. Två bilder har jag haft ett specifikt mål när jag dragit i kurvorna, nämligen att få fram eller ta bort en färg i mörka eller ljusa partier. I de andra tre har jag bara lekt med kurvorna.

Är det bättre att använda kurvor för att ändra färger i en del av bilden än att använda masker? I några tillfällen kan det spara en del tid, men jag behöver nog lära mig mer om detta verktyg för att känna att ha någon större praktisk nytta av det framöver.

Första versionen av bilderna är den bild jag har utgått från där jag inte gjort alltför mycket i förhållande till det som kommer från kameran. Andra bilden har följt receptet slaviskt och sista bilden är efter lek med kurvor.

Svamp

Orginalbild av en svamp i en tät skog.

Retrobild av svamp

Retrobilden av svampen.

Svamp

Efter att ha dragit lite i kurvorna kom det blå i skuggorna fram.

Maskros

Maskros med en fluga.

Maskros

Maskros

Denna lyckades jag inte bli nöjd med när jag drog i kurvorna. Orginalet blev helt klart bättre.

Barr

Barr med vattendroppar tagen en mulen höstdag.

Barr

En retroversion av den samma bilden.

Barr

Denna gången lyckades jag få till bilden bättre, den ser inte naturlig ut, i alla fall om man ser den bredvid orginalet.

Landskap

En höstkväll med en låg sol som ger ett rött sken i landskapet.

Landskap

Retroversion av den samma landskapsbilden.

Landskap

Här har jag försökt behålla det röda i molnen, men ta bort det röda på den mörka marken.

Landskap

En landskapsbild tagen en sommarkväll.

Landskap

Retroversion av landskapet.

Landskap

Här har jag förökt ta fram det blåa i fjällen, samtidigt som jag tagit fram mer rött i de ljusa molnen.

 

Posted in Photoshoprecept.