Mer vild än tam?

Svanar kan vara aggressiva, men även läras upp som en hund.

Det är handlingsdag. Med ryggsäck full av mat kommer jag kommer ned till stranden där jollen ligger uppdragen.

En svan kommer springandes, eller säger man flygandes, på vattenytan. Den har kurs rakt mot mig. När den bara är några tiotals meter bort stannar den upp och simmar med halsen tillbaka över ryggen. Fortfarande med kurs mot mig.

Jag börjar undra om den har tänkt anfalla. För några år sedan var det en svan längre söderut i Norge som gick till anfall mot folk som gick förbi eller badade. Havnesjefen kallade de den för. På internett gick diskussionerna om den skulle avlivas eller få fortsätta.

Jag tar upp en åra för att ha något att försvara mig med, men den behövs inte. Någon på en brygga längre bort visslar. Svanen vänder om och simmar dit.

Jag vet inte om man kan säga att den är tam med tanke på hur aggressiv den är, men det är första gången jag ser en svan komma på kommando.

Senare kom den tillbaka och simmade runt båten. Då utan sänkt huvud.

Svan

Svan

Svan

Svan vid gummijolle.

Jag var glad att det inte var en hackspett.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


Posted in Segeltur.