Morgon med delfiner

En morgon med delfiner kan inte vara annat än en bra start på dagen. 

Fredag morgon. Trygve och Anette på vakt. Jag ligger och halvsover på en av sofforna i sallongen. Plötsligt väcker Trygve mig, jag uppfattar bara att det är något spännande på babord sida. Jag går upp och tittar ut. Siluetterna av två oljeplattformar syns bortom vågorna. Inget intressant, det har jag sett tidigare. Jag lägger mig igen, men hinner bara dra täcket över mig.

”Delfiner!” ropar Trygve. Jag flyger upp och rusar ut. Mycket riktigt. Där kommer en rygg med en fena upp över vattnet intill skrovet. Jag dyker ned i båten och gräver fram kameran ur en av mina förvaringsutrymmen. Upp igen, att jag trampar i en kopp nybryggt kaffe och en med te märker jag knappt. Anette räcker mig en flytväst som klipps in i en av säkerhetslinorna, ut på däck för att få en bättre vinkel med kameran.

Länge sitter jag vid relingen med kameran och tar bilder när delfinerna simmar runt båten och kommer upp för att hämta luft. De simmar fram och tillbaka, ibland ser man konturerna av dem när de simmar långt ned i vattnet.

Det är bara två stycken och håller sig bara vid ytan korta stunder åt gången, men det är första gången jag sett delfiner i frihet på nära håll. Jag bestämmer mig för att det inte blir den sista.

Då jag klättrar ned i sittbrunnen, fortfarande bara i de kläder jag sovit i, inser att det är sällan man har en så bra start på dagen.

Efter att ha seglat och gått för motor i nästan tre dygn kom vi mitt i natten till lördag fram till första slussporten vid Inverness. Vi la till vid den första slussporten och kröp ned i våra kojer i väntan på att slussen skulle öppna.

Lördag morgon. Jag vaknar med en konstig känsla i huvudet. Båten lutar. Det borde den inte göra. Jag ser på en av kökshandukarna. Den hänger rakt ned. Båten lutar inte, efter flera dagar på kryss känns det redan som världen lutar och rör sig när den egentligen står stilla.

En kort slussning och in i en gästhamn. Efter att ha fyllt på matförrådet och plockat upp en till besättningsmedlem, Eli Johanne, fortsatte vi längre in i kanalen. Målet för dagen var en restaurang som i enkel miljö serverar god skotsk mat. De hade ingen licens för att servera alkoholhaltiga drycker, det fick man ta med själv. De kompenserade det med att ha mycket whiskey i desserterna.

Tumlare

Delfinerna simmade runt båten en lång stund.

Tumlare

Delfin

Fotografering

Jag hann inte byta från långkalsongerna jag sovit i.

Sjösprut

Vågor mot oss gav en stampig färd.

Land

Land i sikte.

Sluss

Första slussen till Kaledoniakanalen.

 

Posted in Segeltur.