Var är det skotska höglandet?

Loch Ness var inte som jag förväntat. (Nej, jag hade inte förväntat att se Nessie.) Sjön är 18 nautiska mil lång, för en båt som går i drygt fem knop betyder det att det tar över tre timmar. Den är långsmal med några få ljuspunkter i de branta sluttningarna med tät skog som växer ned till strandkanten.

Jag hade förväntat något i stil med det skotska höglandet med berg utan så mycket träd, slakare sluttningar och en och annan liten by med hotell för de som hoppas på att se sjöodjuret. Jag insåg  att jag kanske aldrig sett bilder av sjön, min mentala bild av landskapet runt Nessies hemmavatten har jag fått från en Kalle Anka serie.

En av de större sjöarna mot slutet av Caledoniakanalen hade stora möjligheter att kännas mer ursprunglig med en trädgräns som var betydligt lägre. Problemet var att det var planteringar med sitkagran, ett infört trädslag som klarar av att leva på mer utsatta platser än de naturliga trädslagen i Europa. Granplantagen var nästan sammanhängande längs hela sjön. Kalhyggen som var nästan fria från vegetation avbröt i bland det täta täcket av granar. Från kanalen var det inte lätt att se det storslagna skotska landskapet, jag hoppas det blir bättre när vi kommer ut till kusten igen.

Nu låter jag kanske för negativ, man såg trots allt att det fanns det landskap jag förväntat att se, men det var betydligt högre upp. På delar av sträckan var landskapet vackert, även om det inte var som jag trott. Samhällen med sina små stenhus och  röda telefonkiosker såg så brittiska ut som jag trodde att det nästan bara ser ut i engelska filmer. Slussvaktarna var så gästvänliga som den fösta slussvaktaren lovat att de skulle vara.

Vi var tre dygn i kanalen. Det sägs att en och annan klarar turen på två dagar, men man ska inte se bort i från att det kan bli fyra. Vid Fort Augustus finns en trappa med fem slussar, det tog oss över två timmar att komma upp. En omgång med båtar som skulle ned tog 1,5 timmar. Missar man en slussning kan det bli fyra timmars väntan på nästa, om det blir fler möjligheten den dagen. Slussning är som med väder: Man kan inte göra något åt det, man måste anpassa sig efter det.

Posted in Segeltur.